Cápa miatt tört ki a pánik egy spanyol tengerparton

Olyan strandon bukkant fel a cápa, ahol nem megszokott a jelenléte.

2024. június 18., 19:38

Szerző:

A Spanyolországhoz tartozó Gran Canaria szigetének egyik népszerű nyaralóhelyén cápa miatt kellett lezárni a strandot – számolt be róla az RTL.

A Kanári-szigetek közigazgatásilag Spanyolországhoz tartoznak, ám az országtól jóval messzebb találhatóak, Marokkótól nyugatra helyezkednek el az Atlanti-óceánban.

Évente több millióan nyaralnak a szigetek valamelyikén, különösen a két legnagyobb szigeten, Tenerifén és Gran Canarián. A cápák jelenléte a térségben ugyan lehetséges, de a fürdőhelyek közelében nem jellemző, és meglehetősen ritkán is észlelik a tengeri ragadozók egy-egy példányát.

Éppen ezért okozott hatalmas riadalmat, amikor az egyik népszerű strandra beúszott egy példány, egészen a partig haladva. A vízimentők és a hatóságok azonnal lezárták partszakaszt, és mindenkit kiirányítottak a vízből. A nyaralók halálra rémültek, de többen közülük a partról figyelték az állat mozgását, így számos felvétel is készült az esetről, amelyek bejárták a közösségi médiát.

A cápa szokatlanul közel merészkedett a parthoz

Az eset a zsúfolt Teldénél történt, ahol júniusban is rengeteg turista tartózkodik, sokan közülük kisgyermekekkel. Bár az állat a felbukkanását követően nem sokkal később el is tűnt, és nem tért vissza, a hatóságok a fürdőzők védelme érdekében lezárták a teljes strandot, és a cápaveszélyre figyelmeztető vörös zászlókat is mindenhol kihelyezték.

A cápa Gran Canaria szigetének keleti felén jelent meg, és a beszámolók, illetve a felvételek alapján furcsán viselkedett, az egészen sekély vízben lebegett egy ideig, majd egy hirtelen fordulattal visszaúszott a nyílt víz felé. Később a távolabbi San Agustínnál is feltűnt egy cápa, ám arra nem derült fény, hogy ugyanarról az állatról van-e szó.

A hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy felmérjék, a partok közelében tartózkodik-e az állat, jelenleg is folyamatosan figyelik a strandok környékét repülőgépekről és hajókról is.

A környékbeli strandok egyelőre zárva tartanak, de a helyiek bíznak abban, hogy csak egy ritka esetről van szó. A turisták közül mindenki időben ki tudott menekülni a vízből, így az ijedtségen kívül senkinek nem esett bántódása. A felvételek alapján megállapították, hogy egy kifejezetten nagy, 2 méteres példányról volt szó, amely komoly veszélyt jelentett a fürdőzőkre.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)