Bűnösnek találták El Chapót

2019. február 12., 19:11

Szerző:

Bűnösnek találta kedden az esküdtszék Mexikó egykori első számú drogbáróját, a Köpcös (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmánt az Egyesült Államokban, New Yorkban folyó perben. Az esküdtszék a 61 éves férfit tíz rendbeli bűncselekményben találta bűnösnek, amelyek között szerepel bűnszövetkezet létrehozása, összeesküvés pénzmosásra, kokain, heroin, marihuána és más kábítószerek nemzetközi terjesztése, tűzfegyverek használata is.

El Chapo a vád szerint csaknem 14 milliárd dolláros vagyonra tett szert, amíg mintegy egy évtizeden át a hírhedt Sinaloa drogkartellt vezette. Perében egyszer szólalt meg, amikor kijelentette, hogy nem akar vallomást tenni, ügyvédje, Jeffrey Lichtman pedig azzal próbálta meg rávenni az esküdtszéket a számára kedvező döntésre, hogy ne higgyenek azoknak a kormányzati tanúknak, akik „hazudnak, csalnak, lopnak, kábítószert árulnak és gyilkolnak”, és ezután vallomást tehetnek a védence ellen.

Az egykori drogbáró nem vallotta bűnösnek magát, de akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. Ítélethirdetésre június 25-ig kell várni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.