Hollandiában betiltották a füvezést

Csütörtöktől 100 eurót kell fizetnie annak, aki Amszterdam vöröslámpás negyedében marihuánát szív közterületen. Ilyen tilalom korábban elképzelhetetlen volt a holland fővárosban.

2023. május 26., 17:56

Szerző:

A drákói szankciót a lakosok panaszai váltották ki, akik egyre kevésbé viselték a „buliturizmus” hátrányait.

„Nem irigylem a hatóság embereit, amikor valakinek azt kell mondaniuk, hogy itt tilos füvet szívni, miközben pár méterrel odébb már szabad"

– idézett egy helyi lakost az euronews.com riportja.

Emlékeztetnek, hogy Amszterdamba évente 18 millió turista utazik, sokukat kimondottan a drogfogyasztásra vonatkozó laza törvények vonzzák. Közülük is elmondták a véleményüket a szigorításról, de a jelek szerint nem esnek kétségbe:  „Nagyon jó ötlet. Egyáltalán nem zavar, a teraszon is tudok szívni.(...) Németországban eleve illegális, itt Hollandiában ez nagyon jól szervezett" – mondták a megszólaltatott turisták.

A későbbiekre vonatkozóan még nincs kialakult álláspont, de a város főpolgármestere folytatni kívánja a lakosságbarát intézkedéseket. Hírek szerint már arról tárgyal ingatlanfejlesztőkkel arról tárgyal, hogy miként és hova lehetne áthelyezni a vöröslámpás negyedet a régi belvárosból.

(Kiemelt kép: a Happy Feeling nevű coffeshop 2020. március 17-én. Amszterdamban a kávézók azonnal árusíthatnak füvet és hasist a pultoknál. Fotó: Ramon van Flymen / Hollandse Hoogte / ANP via AFP-n keresztül)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.