Brutálisan megverték az AfD politikusát

2019. január 8., 13:26

Szerző:

Három ismeretlen brutálisan bántalmazta hétfő este Frank Magnitzot, az Alternative für Deutschland (AfD) német euroszkeptikus-populista-szélsőjobb párt brémai vezetőjét. A politikust a híradások szerint egy brémai színházból kilépve támadták meg, és egy fadarabbal eszméletlenre verték. A bántalmazók az ütlegelést azután is folytatták, hogy Frank Magnitz összeesett és a földön hevert, egészen addig, amíg egy, az esetre felfigyelő építőmunkás közbe nem lépett. Magnitzot súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Félholtra verték – írta az AfD társelnöke, Jörg Meuthen a Twitteren. 

Az AfD politikai elnöksége politikai ellenfeleiket vádolja a támadásért. „A Frank Magnitz ellen elkövetett gyáva és életveszélyes támadás az ellenünk folyamatosan agitáló média és a politikusok hatása" – írták a közleményükben.

Eközben a többi politikai párt sorban elítélte a támadást. Angela Merkel külügyminisztere szerint „az erőszak soha nem lehet politikai konfrontáció eszköze, függetlenül attól, ki ellen alkalmazzuk, vagy a mögötte levő okoktól." A zöldpárti Cem Özdemir szerint nincs mentség az erőszakra, „még az AfD ellen sem".

Nem ez volt az első erőszakos cselekedet a szélsőjobboldali párt ellen. Jó ideje zaklatják párttagjaikat, két politikusuk autóját fel is gyújtották az elmúlt években, az utóbbi két hétben egy irodájuk ablakát betörték, egy másik előtt pedig robbantottak.

Ugyanakkor az AfD se ódzkodik a piszkos módszerektől: októberben derült ki, hogy a párt diákokat próbált rávenni a pártot kritizáló tanáraik beköpésére. A híradások szerint a szélsőjobboldali szervezet így próbált listát összeállítani kritikusaikról.

Az AfD a 2017-es választásokon elért 12,6 százalékos eredményével Németország harmadik legnagyobb pártja.

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).