Brit kémek: az oroszok egyik fontos terve hiúsulhatott meg

Szerdán kivonták az orosz egységeket Herszonból, akik menekülés közben aláaknázták a területet, ezzel is lassítva az ukrán offenzívát. A Brit Védelmi Minisztérium szerint Herszon elvesztése miatt az oroszok egyik stratégiailag fontos terve hiúsulhatott meg.

2022. november 10., 12:34

Szerző:

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán elrendelte az orosz erők kivonását a dél-ukrajnai Herszonból. Ezt Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai orosz erők parancsnoka is megerősítette, aki hozzátette, hogy a Dnyipro folyó mentén lévő védelmi állásokba vonulnak vissza. A döntés elsődleges okaként az utánpótlással kapcsolatos problémákat jelölte meg.

A Brit Védelmi Minisztérium jelentése szerint az oroszok a visszavonulás során több hidat is leromboltak, és valószínűleg aláaknáztak több területet is, hogy lassítsák az ukrán erőket. A védelmi minisztérium szerint Herszon nyugati partjának elvesztése valószínűleg megakadályozza Oroszországot abban, hogy egy Odeszába vezető szárazföldi hídat hozzanak létre, ami stratégiailag fontos lett volna számukra.

A korlátozott átkelőhelyek miatt az orosz erők sebezhetőek lesznek a Dnyipro folyón való átkelés során. Valószínű, hogy a visszavonulás több napon át fog tartani.

(Kiemelt kép: Egy ukrán tank halad a Herszon front felé Ukrajnában 2022. november 9-én. fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.