Brit miniszterelnök szerint összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, mint tavaly ilyenkor

Boris Johnson arra kért mindent oltatlant, hogy legyen az oltás az újévi fogadalmuk. 

2021. december 31., 12:36

Szerző:

Összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet az Egyesült Királyságban, mint tavaly ilyenkor, és ennek minden másnál fontosabb oka az, hogy a lakosság hősiesen, önként és hihetetlen számban jelentkezett a koronavírus elleni oltás beadatására - közölte pénteki újévi üzenetében Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street által ismertetett üzenetben Johnson kiemelte: az oltási kampány ütemének megkétszerezésével sikerült elérni azt a célt, hogy az év utolsó napjára minden felnőttnek lehetősége legyen az oltás harmadik, emlékeztető dózisának beadatására. A brit kormány az omikron koronavírus-variáns terjedésének megfékezése érdekében novemberben döntött arról, hogy az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik oltási időpont foglalása a harmadik oltási dózis beadatására.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett legutóbbi - a karácsonyi ünnepek miatt még nem teljes körű - adatsora szerint a brit felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka - több mint 33,5 millió ember - részesült három oltási adagban. Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 90 százaléka, a másodikat 82,4 százalék kapta meg. Mindez azt jelenti, hogy meghaladta a 132,6 milliót az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig beadott dózisok együttes száma az Egyesült Királyságban.

Újévi üzenetében a miniszterelnök úgy fogalmazott: arra kéri mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a betegség nem foghat ki rajtuk, hogy vessenek egy pillantást a kórházak intenzív osztályaira, azoknak a nyomorúságos, felesleges szenvedésére, akik nem adatták be maguknak a harmadik oltási adagot, és gondoljanak arra, hogy mindez őket is elérheti. A brit kormány e héten ismertetett adatai alapján a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be magának az oltás harmadik adagját.

Pénteki üzenetében Boris Johnson kérte azoktól, akik ezt még nem tették meg, hogy a harmadik oltási dózis beadatása legyen újévi fogadalmuk.

„Sokkal könnyebb, mint a lefogyás vagy a naplóírás”

– tette hozzá a brit kormányfő, kérve, hogy mindenki keressen egy oltópontot, ahol azonnal beadathatja magának a harmadik dózist, vagy foglaljon időpontot az erre kialakított online felületeken.

„Bármilyen kihívások elé is állít bennünket a sors, bármilyen aggályaink legyenek a következő hetekben és hónapokban, főleg az omikron és a kórházban kezeltek számának emelkedése miatt, egy dolgot teljes bizonyossággal kijelenthetünk: összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk ma, december 31-én, mint tavaly ilyenkor”

– hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Boris Johnson szerint az oltási kampány mindennél fontosabb sikere mellett ehhez hozzájárul az is, hogy a brit gazdaság növekedési üteme a leggyorsabb a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül, és egyedül a brit technológiai szektorban csaknem 30 milliárd font (több mint 13 ezer milliárd forint) új beruházás érkezett az idén, kétszer annyi, mint Németországban és háromszor annyi, mint Franciaországban.

(Kiemelt képünk: Boris Johnson brit miniszterelnök gesztikulál a nyugat-midlands-i Coventryben található Severn Trent Akadémián tett látogatása során 2021. május 7-én. - Boris Johnson miniszterelnök konzervatívjai megdöbbentő választási győzelmet arattak pénteken egy ellenzéki fellegvárban, miután Nagy-Britanniában a Brexit és a koronavírusválság óta először tartottak nagy urnákhoz járulást. Fotó: PHIL NOBLE / POOL / AFP)

 

Tegnap 21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Tegnap 17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).