Brit kémek jelentik: már a besorozottak kiképzése is kihívást jelent Oroszországnak

A brit kémek jelentése szerint adminisztratív és logisztikai kihívást jelent a besorozott emberek kiképzése.

2022. szeptember 26., 12:13

Szerző:

Az orosz részleges mozgósítás keretében behívott férfiak egy része már megérkeztek a katonai bázisokra – közöltea a brit védelmi minisztérium napi jelentésében. A besorozott emberek kiképzése Oroszországnak adminisztratív és logisztikai kihívást jelent. A brit kémek a jelentésben megjegyzik, hogy a legtöbb nyugati hadseregtől eltérően az orosz hadsereg a katonák számára alacsony szintű alapkiképzést biztosít kijelölt műveleti egységeken belül, nem pedig külön kiképzőintézetekben. 

A behívott katonák közül sokan nem rendelkeznek katonai tapasztalattal. A helyzetet tovább ronthatja, hogy katonai kiképzők hiánya és a gyors mozgosítás miatt a besorozottak közül sokan csak minimumális felkészültésggel kerülhetnek a frontra. A minisztérium megjegyzi, hogy emiat nagy lesz a lemorzsolódásuk.

Oroszok oroszok ellen

A részlges mozgosítás múlthét szerdai bejelentése óta tüntetések vannak oroszországszerte, vasárnapig több mint kétezer tüntetőt vettek őrizetbe. Volt olyan helység, ahol a rendőrök fegyvert használtak, hogy eloszlassák a tüntetőket, de egy mozgosított férfi a szibériai Irkutszk régióban agyonlőtte a sorozótisztet.

(Kiemelt kép: Rendőrök őrizetbe vesznek egy férfit Szentpéterváron 2022. szeptember 24-én. Fotó: AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.