Brit kémek: az oroszok a visszavonulást tervezik

A legfrissebb brit hírszerzési jelentés szerint az orosz erők már a visszavonulást tervezik a Dnyiper folyótól nyugatra. 

2022. október 20., 11:30

Szerző:

A brit védelmi minisztérium ismét közzétette legfrissebb, hírszerzési forrásokra alapozott jelentését az orosz-ukrán háború állásáról. A jelentés szerint meglehetősen szokatlan, hogy Oroszország elismerte nehéz helyzetét a Herszon régióban, a beismerés egyúttal azt is jelentheti, hogy az orosz erők jelentős visszavonulást fontolgatnak a Dnyeper folyótól nyugatra fekvő területekről. 

Az ukrajnai háborúban harcoló orosz csapatok új parancsnoka Szergej Szurovikin kedden ismerte el, hogy a katonai helyzet feszült, leginkább a megszállt Herszon környékén. „A helyzet a különleges katonai művelet területén feszültnek mondható” – mondta a Rosszija 24 állami csatornának adott interjúban.

Bármilyen orosz kivonulási művelet legnagyobb kihívása a csapatok és felszerelésük rendben történő kivonása lenne az 1000 méter széles folyón keresztül. Mivel az összes  híd súlyosan megrongálódott, Oroszország nagy valószínűséggel nagymértékben támaszkodna a Herszon közelében az elmúlt napokban elkészült ideiglenes uszályhídra és  katonai kompokra, amelyek több helyen továbbra is működnek, olvasható a brit hírszerzés friss jelentésében. 

(Kiemelt kép: Ukrán katonák az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikében egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én. Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.