Brit jegybank vezetője: Ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén – mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

2022. május 16., 19:30

Szerző:

Andrew Bailey a londoni alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán kijelentette, hogy a brit gazdaságot és a világgazdaság egészét az utóbbi időben sokkhatások példátlan sorozata érte ellátási oldalról.

A Bank of England vezetője elismerte, hogy a nagy-britanniai infláció messze a 2 százalékos cél felett jár, de kijelentette: a célszintet meghaladó inflációs hányad 80 százalékát az energiahordozók és a külkereskedelemben forgalmazott egyéb áruk drágulása okozta.

Márciusban 7 százalékkal – 30 éve nem mért ütemben – emelkedett éves összevetésben a fogyasztói árindex Nagy-Britanniában, és a Bank of England előrejelzése szerint az éves brit infláció 2022 végén valamivel 10 százalék felett tetőzik.

(Kiemelt kép: Andrew Bailey. Fotó: Frank Augstein / POOL / AFP)

2023. március 23., 09:59

Letartóztattak egy nőt az egyesült államokbeli Wyomingban, mert azzal vádolják, hogy felgyújtott egy épületet, amelyben azzal a céllal folyt felújítás, hogy az állam egyetlen abortuszklinikáját működtessék benne – közölték helyi idő szerint szerdán a hatóságok.