Hiába fordítanák vissza a Brexitet a pártjában – a Munkáspárt vezetője nem lépne vissza az EU-ba

Nagy-Britannia a Munkáspárt kormányzása alatt sem lépne vissza az Európai Unióba – mondta hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

2022. július 5., 06:53

Szerző:

Sir Keir Starmer – aki a Labour vezetői tisztségének betöltőjeként a párt miniszterelnök-jelöltje is – a Centre for European Reform (CER) nevű, uniós elemzésekre szakosodott londoni stratégiai kutatóműhely hétfő esti politikai fórumán felszólalva úgy fogalmazott: vannak néhányan, akik szerint a Brexitet, vagyis a brit EU-tagság megszűnését nem működőképessé kell tenni, hanem vissza kell fordítani.

Starmer kijelentette: ezzel a legkevésbé sem ért egyet, mivel egy ország nem haladhat előre, nem növekedhet úgy, hogy közben folyamatosan a múlt vitáira összpontosítja figyelmét.

Mindezek alapján nagyon egyértelműen kijelenthetem, hogy Nagy-Britannia munkáspárti kormányzás alatt sem lépne vissza az Európai Unióba, nem csatlakozna újból az EU egységes belső piacához és vámuniójához sem – mondta a CER hétfői londoni rendezvényén tartott beszédében a Labour vezetője.

Starmer szerint a régi viták újrakezdése semmilyen módon nem ösztönözné a gazdaság növekedését, nem csökkentené az élelmiszerárakat, nem segítené a brit üzleti vállalkozások sikerét a modern világban.

A Brexit visszafordítása a megosztottság további mélyülésének receptje lenne, elvonná a figyelmet az emberek előtt tornyosuló nehézségekről, és garantálná, hogy Nagy-Britannia még egy évtizedre leragadjon – mondta a Munkáspárt vezetője.

A brit gazdaságot sújtó munkaerőhiányra utalva hozzátette: kormányra kerülése esetén a Munkáspárt az EU-n belüli szabad mozgás elvét sem érvényesítené újra Nagy-Britanniában csak azért, hogy rövid távú megoldást találjon a problémára.

Sir Keir Starmer két éve áll a Munkáspárt élén, de most először fejtette ki a nyilvánosság előtt ennyire egyértelműen, hogy kormányra kerülése esetén nem kívánja visszavezetni Nagy-Britanniát az Európai Unióba.

Ezzel az állásponttal a párt több prominens képviselője nem ért egyet.

Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere hétfő este a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése szerint az ország jövőjét az szolgálná a legjobban, ha Nagy-Britannia az EU egységes belső piacának tagja lenne.

(Kiemelt kép: A parlament londoni épülete 2020. december 29-én. Másnapra összehívták a képviselőket, hogy szavazzanak az Európai Unióból kilépéstől Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kétoldali kapcsolatrendszeréről kötött megállapodásról. MTI/EPA/Andy Rain)