Egy építkezési botrány miatt lemondott a környezetvédelmi miniszter

Kis ország, komoly következmények.

2022. április 22., 17:46

Szerző:

Lemondott tisztségéről Carole Dieschbourg, luxemburgi környezetvédelmi miniszter, miután az ügyészség kérte, hogy a parlament függessze fel mentelmi jogát, egy 2019-ben, vélhetően szabálytalanul kiadott építési engedéllyel kapcsolatos vizsgálat miatt – jelentette a The Luxembourg Times című hírportál pénteken.

Az MTI szerint a kormánykoalícióban résztvevő Zöldek pártjának politikusa továbbra is cáfolja, hogy szabálytalanul járt el, amikor építési engedélyt adott képviselőtársának, Roberto Traversininek. Traversini Differdange kisváros alpolgármestere volt 2014-től egészen 2019 szeptemberéig, amikor a rendőrség vizsgálatot indított ellene. A hatóságok azzal vádolták, hogy illegálisan végzett munkálatokat a természetvédelmi övezetben található kerti fészerén. A rendőrség szerint Traversini a munkálatok megkezdése előtt nem rendelkezett az épület bővítéséhez szükséges engedéllyel.

Dieschbourgot azzal vádolják most, hogy utólagosan ítélte meg az engedélyt párttársa számára, és ez ellent mond a luxemburgi törvényeknek. A Le Quotidien című napilap azt írta, hogy a környezetvédelmi miniszter a sajtó előtt "zokogva" jelentette be lemondását.

„Nincs miért szemrehányást tennem magamnak, de nem lenne felelősségteljes, ha a kollégáimnak nehéz pillanatokat kellene átélniük az ügy miatt” – mondta Dieschbourg.

A helyi sajtó arról is ír, hogy Dieschbourg az idén a média figyelmének középpontjába került egy 100 millió eurós szerződés miatt is, amelyet minisztériuma egy hulladékgazdálkodási vállalatnak ítélt meg annak ellenére, hogy a jogi szakvélemény szerint nem volt jogalapja a pályázat odaítélésének. Dieschbourg tisztségét átmenetileg Claude Turmes energiaügyi miniszter veszi át.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton)

 

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.