Van másik: hiába puffantották le az égről Jevgenyij Prigozsint, a fia veheti át a Wagnert

Lapértesülések szerint Jevgenyij Prigozsin fia, Pavel Prigozsin veheti át a Wagner zsoldoscsoport vezetését apja halála után.

2023. október 2., 11:25

Szerző:

A Sky News az Institute for The Study of War (ISW) és az egyik Wagner-hez köthető Telegram- csatorna alapján azt írja: Pavel Prigozsin tárgyalásokat folytat az orosz nemzeti gárdával, a Roszgvargyijával arról, hogy a szervezet ismét csatlakozna az ukrajnai harcokhoz.

Hozzátették: Pavel Prigozsin ragaszkodott ahhoz, hogy a zsoldoscsoport a harcok során megtarthassa a nevét, a szimbólumait és a parancsnokait is.

Mint ismert: Vlagyimir Putyin Andrej Trosevvel, a Wagner egyik parancsnokával tárgyalt a zsoldosok ukrajnai bevetéséről. Utóbbit viszont ezért árulónak is tarthatják a Wagner zsoldosai, ezért inkább az ifjú Prigozsin körül tömörülhetnek.

Továbbra is nyitott tehát, hogyan integrálják a Wagner-csoportot az orosz hadseregbe, illetve az ukrán háborúba. Az ISW szerint ugyanis az orosz védelmi minisztériumnak biztosítania kellene a felszerelést és az ellátmányt a nagy létszámú és újjáalakult erő számára a nemzeti gárda alatt is, ám utóbbi nem rendelkezik ekkora logisztikai kapacitással a feladatra.

(Kiemelt kép: Wagner-logós póló egy moszkvai ajándékboltban 2023. május 12-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)