Még a milliárdos is sittre kerülhet, ha egy Magyarországon hétköznapi üzleti fogáson kapják

Bűnösnek vallotta magát Joe Lewis milliárdos bennfentes kereskedésben, aki akár több évi börtönbüntetést is kaphat tetteiért. Az angol mágnás fizetség gyanánt osztotta meg a titkos információkat munkatársaival és szeretőjével.

2024. február 2., 11:03

Szerző:

A bennfentes kereskedést sokan nem tekintik komoly bűnnek Magyarországon, és úgy általában Kelet-Európában sem, ahol a többség a sógor-koma-jó barát világban, a különböző kapcsolatok által működtetett rendszerben nőtt fel. Azonban a világ legfejlettebb tőkepiacán a hatóságok a lehető legerélyesebben lépnek fel az ilyen bűncselekmények ellen és még egy milliárdos is csúnyán megütheti a bokáját, ha elkapják – írja azénépénzem.

Az angol milliárdost, Joe Lewist tavaly júliusban vádolta meg az amerikai tőzsdefelügyelet és a New York-i ügyészség azzal, hogy

privát repülőgépe pilótáinak és több volt szeretőjének, köztük egy korábbi szépségverseny győztes hölgynek titkos információkat adott át különböző cégekkel kapcsolatban.

Az információk birtokában aztán a beosztottjai és barátnői olyan ügyleteket hajthattak végre, amelyek több százezer dolláros nyereséget hoztak számukra. Bár tavaly még tagadta a vádakat, de Lewis végül bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt. 

A most 86 éves angol milliárdos vagyonát több mint 6 milliárd fontra becsülik. A szegénysorból származó befektető mosogatófiúként kezdte egy sörözőben. Vagyonát igazán 1992-ben növelte meg, amikor Soros Györggyel egy időben ő is az angol font bukására spekulált, majd három évvel később a mexikói peso ellen fogadott nagy sikerrel. Ma már a Bahama-szigeteken él, vagyonát egy családi tröszt kezeli, amely többek között a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur többségi tulajdonosa. 

A bukáshoz vezető út

A vád konkrét példákat mutat be arról, hogyan adott át információkat Lewis fizetség gyanánt. A milliárdos például 2019-ben megtudta, hogy az általa tulajdonolt Solid Bioscience nevű cég izomsorvadás elleni eljárása sikerrel teljesített egy klinikai tesztet, ezért a cég árfolyama várhatóan jelentősen emelkedni fog a következő napokban. Az információt azonnal megosztotta Carolyn Carterrel, a Virgin-szigetek 2016-os szépségkirálynőjével, akkori szeretőjével. A nő mindenét pénzzé tette, és 700 ezer dollár értékben vásárolt a részvényekből, még mielőtt a többi piaci szereplő számára nyilvánossá vált volna a jó hír. A részvényeken néhány hónap alatt legkevesebb 500 ezer dollárnyi profitot zsebelt be...

A hasonló ügyletek végrehajtásához a milliárdos egyébként anyagi segítséget is nyújtott. Így például repülőgépe pilótáinak fejenként félmillió dolláros hitelt adott, hogy abból vegyenek részvényeket, továbbra is az ő belső információra alapozva.

Máskor a tudomására jutott rossz híreket osztotta meg, így például egy szarvasmarhákat tenyésztő ausztrál élelmiszeripari cég igazgatósága értesítette, hogy a Queensland tartományt sújtó monszun esőzés jelentős károkat okoz majd nekik, amiket a biztosítók nem fognak teljeskörűen megtéríteni. Ekkor a milliárdos szólt pilótáinak, hogy azonnal adják el a cégben meglevő részvényeiket, hogy elkerüljék a veszteségeket.

Ezeknek a belső és titkos információknak az átadása a törvény szerint bennfentes kereskedelemnek minősül, és mint ilyen, a tiszta és átlátható tőkepiac egyik legdurvább megsértésének számít az USA-ban. Nem számít a rang, nem számít a vagyon, a tőkepiac tisztasága elleni csalásokat a hatóságok erőteljesen üldözik.

Milliárdok nyomában

Ahogyan Damian Williams, a vádat képviselő New York-i ügyész fogalmazott: „A törvény mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy ki vagy és hogy mekkora vagyonod van”. Wiliams a New York-i ügyészség egyik leghíresebb egységét, a Southern District of New York (SDNY) vezeti, amely gyakran kerül a címlapokra, amikor erélyesen fellépnek a fehérgalléros Wall Street-i bűnözők ellen. Így például ők képviselik a vádat Sam Bankman-Fried, a bebukott FTX kriptotőzsde csaló vezetője ellen is.

Az SDNY ügyészei olyan hírnévnek örvendenek, hogy többek szerint az USA-ban nagy sikerrel futó „Billions” tévésorozatban róluk mintázták az egyik főszereplőt, a kemény államügyészt. A sorozat, amelyet itthon „Milliárdok nyomában” címmel az HBO-n lehet megnézni, egy kőkemény államügyész és egy zseniális ám gyakran bennfentes kereskedésben is bűnös fedezeti alap vezetőjének párharcáról szól. 

(Kiemelt képünk: Joe Lewis, a Tottenham Hotspur labdarúgóklub tulajdonosa elhagyja a New York-i manhattani szövetségi bíróságot 2023. július 26-án. Lewis szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon ártatlannak vallotta magát a bennfentes kereskedelem vádjában. Fotó: ANGELA WEISS / AFP)