Bolgár oknyomozó újságírót vett fel Moszkva a körözött személyek listájára

A bolgár külügyminisztériumba kérették Oroszország szófiai nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek tőle, amiért Moszkva felvette a körözött személyek listájára Hriszto Grozev bolgár állampolgárt, a Bellingcat oknyomozó hírportál igazgatóját.

2022. december 29., 20:42

Szerző:

„Ez a kísérlet egy bolgár állampolgár megfélemlítésére a szólásszabadság megsértése'” – jelentette ki Galab Donev bolgár miniszterelnök a csütörtöki kormányülés előtt.

Nem fenyegetés, csak ne tegye a lábát orosz földre

Eleonora Mitrofanova orosz nagykövet a külügyminisztériumban tett látogatás után azt mondta, hogy a körözött személyek listájára helyezés nem fenyegetés, de figyelmeztette az újságírót, hogy ne tegye a lábát orosz földre. „Szokás, hogy a belügyminisztérium honlapján nem adnak magyarázatot arra, miért köröznek valakit” – mondta a nagykövet a BNR bolgár közszolgálati rádióban, hozzátéve, hogy a bolgár belügyminisztériumnak az orosz társtárcától kellene felvilágosítást kérnie. A diplomata szerint mindenesetre a körözés „nem jelenti azt, hogy Grozevet az egész világon keresni fogják”; mint mondta, „ott, ahol él, semmi sem fenyegeti”.


Grozev, a hollandiai székhelyű Bellingcat fő oroszországi oknyomozó újságírója a „büntető törvénykönyv egyik cikke értelmében körözött személy” – állt hétfőn az orosz belügyminisztérium honlapján. A közleményből nem derült ki, hogy melyik cikk alapján körözik.


Az újságíró éveken át ingerelte Moszkvát az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető és Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök megmérgezése, illetve a maláj légitársaság MH17 járatának Kelet-Ukrajna felett történt lelövése ügyében folytatott nyomozásával. Legutóbbi riportjai Ukrajna orosz lerohanásával foglalkoztak. Grozev szerint az intézkedéssel más újságírókat akarnak megakadályozni abban, hogy vizsgálják, mi történik Oroszországban.

A Bellingcat honlapja szerint Grozev „biztonsági fenyegetésekre, külföldi titkos műveletekre és az információ fegyverként történő felhasználására” összpontosít.A NOVA TV bolgár televíziónak videókapcsolaton egy ismeretlen helyről nyilatkozva az 53 éves újságíró szerdán kijelentette: attól tart, hogy az élete veszélyben van, a meggyilkolásával vagy az elrablásával valaki, például egy félkatonai csoport, önszántából akarhat kedvezni a Kremlnek. Grozev elmondta, hogy Hollandiából, Svédországból és Ausztriából ajánlottak neki segítséget, ahol korábban élt. A bolgár államfő hivatala szerdán közölte a BTA bolgár hírügynökséggel, hogy Szófia is intézkedik az újságíró biztonsága érdekében.


A 2014-ben Eliot Higgins brit blogger által alapított Bellingcat az interneten nyilvánosan elérhető adatok elemzésén alapuló újságírásra szakosodott. Moszkva korábban már nemkívánatosnak nyilvánította a hírportált Oroszországban. Szeptemberben a moszkvai oknyomozással megbízott Grozev közölte az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban, hogy a Bellingcat „a Kreml legrosszabb rémálma”.

(Kiemelt képünk: Hriszto Grozev via Twitter)