Bevizelt Dél-Szudán elnöke a himnusz alatt, majd letartóztattak hat médiamunkást az erről kiszivárogtatott videó miatt

Dél-Szudán 71 éves elnöke bevizelt egy hivatalos rendezvényen a himnusz alatt, amelyről később kiszivárgott egy felvétel. Az üggyel kapcsolatban összefüggésbe hoztak hat médiamunkást, akiket le is tartóztattak.

2023. január 8., 20:52

Szerző:

Hat médiamunkást vettek őrizetbe Dél-Szudánban miután elkezdett terjedni az interneten egy felvétel, amelyen az ország elnöke láthatóan bevizel – írta a Guardian.

A felvételt egy hivatalos rendezvényen vették fel, amelyen látható, hogy Salva Kiir Mayardit a himnusz éneklése közben bevizel, majd a lábánál egy tócsa képződik. A kamera ekkor hirtelen elfordul, majd az elnök kísérete is észrevette a balesetet.

Pénteken a Committee to Protect Journalists (CPJ) arról számolt be, hogy az ország nemzetbiztonsági szolgálata őrizetbe vette az állami Dél-szudáni Műsorszolgáltató Vállalat (SSBC) hat újságíróját, akik a gyanú szerint engedély nélkül szivárgotatták ki az erről szóló felvételt.

A CPJ a médiajelentésekre és névtelenséget kérő személyekre hivatkozva arról számolt be, hogy a vezérlőterem igazgatóját, négy operatőrt és egy techikust vettek őrizetbe.

A Dél-szudáni Újságírók Szövetsége a nyomozás gyors lezárását követelte.

A videót decemberi kiszivárogtatása után sokan kérdéseket vetettek fel a 71 éves elnök egészségi állapotával és alkalmasságával kapcsolatban, hogy képes-e kormányozni a konfliktusokkal, éhínséggel és éghajlatváltozással küzdő országban. Emellett pedig heves vitát váltott ki az ilyen felvételek közösségi médiában való közzétételének etikusságáról és az idős ember iránti empátia hiányának vádjairól is.

Kiir 2011-es hatalomra kerülése óta nem tartottak választásokat az országban, bár a tervek szerint 2024-ben ismét lesz választás.

(fotó: Samir BOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.