Büntetik a Wagner-logós póló viselését

Felvette a terrorszervezetnek minősített és ezért Nagy-Britanniában betiltott szerveződések listájára az orosz Wagner zsoldoscsoportot a brit kormány.

 

2023. szeptember 16., 11:51

Szerző:

A londoni belügyminisztérium hivatalos pénteki tájékoztatása szerint a csoport az orosz állam nevében tevékenykedő, Oroszország politikai céljainak előmozdítására törekvő rosszakaratú katonai erő, amely súlyos erőszakcselekményeket követett el az ukrán hadsereg és a polgári lakosság ellen.

A tárca indoklása szerint a Wagner csoport terrorcselekmények előkészítését célzó tevékenységet is folytatott Ukrajnában és máshol, ellenfelei megfélemlítése végett. 

A brit belügyminisztérium tájékoztatója kiemeli, hogy a szervezet Ukrajnán kívül számos egyéb hadműveleti területen, köztük Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Líbiában, Mozambikban és Maliban is jelen van. 

A minisztériumi bejelentés szerint a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján péntektől Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít, ha valaki a Wagner csoport tagja, vagy aktívan támogatja a szerveződést. 

E bűncselekmények elkövetőire 14 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A törvény meghatározása szerint

azok is bűncselekményt követnek el, akik nyilvánosan olyan öltözetet viselnek, vagy olyan tárgyakat – zászlókat, logókat – hordoznak látható módon, amelyek felvetik annak gyanúját, hogy az illető valamely betiltott szerveződés tagja vagy támogatója. 

A brit terrorellenes törvény alapján betiltott szerveződések listáján a Wagnerrel együtt 79 szervezet neve szerepel. 

Köztük van mások mellett a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász, az Iránnal szövetséges Hezbollah libanoni síita milícia, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet, a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), valamint a National Action nevű – a brit kormány meghatározása szerint virulensen rasszista, antiszemita és homofób – brit újnáci csoportosulás. 

A Wagner csoportot rövid júniusi lázadása miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök árulónak minősítette. A szervezet vezetője, Jevgenyij Prigozsin és több tisztje augusztus 23-án repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. 

Prigozsin ellen Nagy-Britannia már 2020-ban szankciókat vezetett be, tavaly pedig e büntetőintézkedéseket az egész Wagner csoportra kiterjesztette.

(Kiemelt képünk: Wagner-logós póló egy moszkvai ajándékboltban 2023. május 12-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFPÖ)