Terrorszervezetté nyilvánította a Wagner-csoportot Nagy Britannia

Szakértők szerint Jevgenyij Prigozsin halálával a zsoldoscsoport jövője erősen megkérdőjelezhető, ennek ellenére a britek bejelentették: 14 év börtönt kaphat, aki csatlakozik.

2023. szeptember 15., 19:50

Szerző:

Az Egyesült Királyság hivatalosan is terrorista szervezetnek nyilvánította az orosz Wagner zsoldoscsoportot, ezzel illegálissá téve a tagságot vagy a támogatást – írja a CNN.

„Ez a végzés azonnali hatállyal lép életbe, a Wagner-csoporthoz való tartozást vagy a csoport aktív támogatását az Egyesült Királyságban bűncselekménynek minősül és 14 év börtönbüntetéssel, valamint pénzbírsággal sújtható” – jelentette be az Egyesült Királyság kormánya pénteki sajtóközleményében.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner főnöke a múlt hónapban halt meg, a nyugati tisztviselők szerint szándékos repülőgép-szerencsétlenségben, két hónappal azután, hogy Prigozsin rövid ideig tartó lázadást szervezett a Kreml ellen. A legtöbb biztonsági szakértő kételkedik abban, hogy Wagner jelenlegi formájában túlélné Prigozsin nélkül, de ez nem akadályozta meg az Egyesült Királyságot abban, hogy terrorszervezetté nyilvánítsa a csoportot. 

(Kiemelt kép: a Wagner csoport logójával ellátott pólót viselő férfi keresztet vet a Wagner zsoldoscsoport főnökének, Jevgenyij Prigozsinnak a sírja előtt a szentpétervári Porokhovszkoje temetőben 2023. augusztus 30-án. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)