Sátrat bontottak a Wagner-zsoldosok

A Belaruszban felállított sátortáborban ötezer Wagner-katona lakott, amit a most nyilvánosságra került felvételek szerint teljesen lebontanak. 

2023. szeptember 15., 13:13

Szerző:

Prigozsin halálának megerősítése óta készült első képek azt mutatják, hogy Belaruszban, Cel falu közelében folytatódott annak a feltételezett sátortábornak a lebontása, amely az orosz Wagner- zsoldoscsoport harcosainak lakóhelyéül szolgálhatott. A Planet Labs szeptember 9-én készített felvételei azt mutatják, hogy augusztus vége óta újabb hatvan sátrat szedtek fel – írja a Szabad Európa

Augusztus eleje óta a 273 különleges katonai sátorból legalább 160-at lebontottak, így több mint 3000 Wagner-harcosnak nem maradt hely. Becslések szerint korábban 5000 Wagner-fegyveres katona lakhatott a táborban. A tábor lebontása valószínűleg augusztus 1-jén kezdődött.

A Wagnerhez köthető Telegram-csatornák korábban közölték, hogy a csoport egy része Belaruszból Oroszországba ment vagy vakációra indult, míg néhány fegyverest Afrikába helyeztek át ottani műveletekre. Hogy a sátrak és a Wagner-harcosok hova kerülnek, továbbra is ismeretlen, mint ahogy az, hogy mi lesz a Wagner-csoport további sorsa.

(Kiemelt képünkön: a Wagner-harcosok elhelyezésére felajánlható sátortábor egyik helyszínének látványa a fehéroroszországi Mogiljovi terület Asipovicsy körzetében lévő Tsel katonai településen 2023. július 7-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)