Két évet is kaphat, aki Koránt éget Dániában

Akik megsértik a törvényt, pénzbüntetéssel vagy maximum két év szabadságvesztéssel sújthatják.

2023. december 8., 12:52

Szerző:

Korábban Dániában, Svédországban és még Hollandiában is több ilyen incidens volt.

Több hónapig tartó intenzív vita után 94 igen szavazattal és 77 ellenszavazattal elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely tiltja a vallási szentírások, köztük a Korán, a Biblia vagy a Tóra elégetését, beszennyezését, megtaposását vagy szétvágását – írja a 444 a The Guardian cikke alapján.

A dán kormány most biztonsági intézkedésként mutatta be a törvényt. Azokat, akik megsértik a törvényt pénzbüntetéssel vagy maximum két év szabadságvesztéssel sújthatják.

(Kiemelt kép: Elégette a Koránt, az iszlám vallás legszentebb könyvét egy szélsőjobboldali dán aktivista, Ramsu Paludan a Törökország stockholmi nagykövetsége előtt tartott demonstráción, 2023. január 5-én. Fotó: Fredrik Persson / TT News Agency via AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.