Bernie Sanders újra indul, győzelmet ígér Donald Trump felett

2019. február 19., 23:24

Szerző:

Újra indul a Demokrata Párt elnökjelölti tisztségéért folytatott versenyben Bernie Sanders vermonti szenátor. A magát demokrata szocialistaként aposztrofáló 77 éves politikus az amerikai szövetségi állam közrádiójában tett bejelentést erről. Később szimpatizánsainak egy e-mailben azt írta, 2016-ban együtt kezdték el azt a forradalmat, amelyet 2020-ban be akar fejezni. 

A hivatalosan független Bernie Sanders 30 éve az amerikai politikai elit kívülállója. Hatalmas feltűnést keltett, amikor 2016-ban belevetette magát a demokrata előválasztásba a többi közt 

  • mindenkit megillető egészségbiztosításról,
  • minimum 15 dolláros szövetségi órabérről,
  • ingyen felsőoktatásról,
  • a gazdag amerikaiakra kivetendő különadóról
  • és a klímaváltozás elleni fellépésről

szóló, markánsan baloldali programjával. „Három évvel ezelőtt, amikor előálltunk ezekkel az elképzelésekkel, radikálisnak bélyegeztek. Most már több millió amerikai harcol és áll ki ugyanezekért az elképzelésekért” – írta a vermonti szenátor, aki többé-kevésbé most is ugyanezt ígéri. Egyszer már bevált neki, rengeteg fiatalt sikerült megnyernie a 2016-os előválasztáson 13,2 millió szavazatot kapott, a végül demokrata elnökjelöltté váló Hillary Clinton 3,7 millió vokssal előzte meg.

Amerikai elnökválasztás
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

Bár a demokrata mezőnyben egyelőre rengeteg a jelentkező – Elizabeth Warren massachusettsi, Kamala Harris kaliforniai, Cory Booker New Jersey-i, Kirsten Gillibrand New York-i és Amy Klobuchar minnesotai szenátor is jelezte, hogy elnökjelölt akar lenni, többen, köztük Joe Biden volt alelnök pedig gondolkodik az induláson – valószínűleg egyiküknek sincs Bernie Sandershez hasonló tapasztalata. Erről a tapasztalatról ékesszólóan árulkodik, hogy a vermonti szenátor gyakorlatilag alulról jövő kezdeményezésként építette fel a kampányát, és 2016-ban csaknem 230 millió dollárt sikerült összegyűjtenie úgy, hogy ennek a jelentős része kisebb támogatásokból állt. Amikor a CBS riportere ma megkérdezte tőle, hogy mit csinál másképpen most, mint három évvel ezelőtt, szűkszavúan úgy válaszolt:

– Most győzni fogunk.

Bár ez legkésőbb 2020 novemberében dőlhet el, az biztos, hogy Bernie Sanders kampánya repülőrajtot vetet, a előválasztási indulás bejelentését követő mint négy óra alatt több mint egymillió dollárt sikerült összegyűjtenie. (Összehasonlításul elég felidéznie, hogy Kamala Harris 24 óra alatt gyűjtött össze 1,5 millió dollárt.) Pénzre egyébként Bernie Sandersnek szüksége is lesz, hiszen hatalmas ellenszélben kell küzdenie, nemcsak a riválisok nagy száma miatt, hanem mert a Demokrata Párton belül sem mindenki rajong érte, hiszen túlságosan baloldali a mainstreamhez képest. Az Egyesült Államok politikai életében az egyik fő törésvonalat az állami szerepvállalás kérdése jelenti, a szövetségi beavatkozásról szóló intézkedésekre pedig sok amerikai pártszimpátiától függetlenül gyanakvással néz. Nem véletlen, hogy az állami szerepvállalásról szóló intézkedések miatt menetrendszerűen szocializmust kiáltó republikánusok próbálják elérni  hogy az amerikaiak Bernie Sanders politikájával azonosítsák az egész Demokrata Pártot. Nemrég Donald Trump is az évértékelő beszédét használta fel, hogy ennek a jegyében „a szocializmus rémével” ijesztgesse az Egyesült Államokat.

Nem mintha Bernie Sanderst túlságosan félteni kellene. Ő a 2020-as indulást bejelentő beszédében egyszerűen az országa szégyenének nevezte Donald Trumpot, a legveszélyesebb elnöknek Egyesült Államok jelenkori történetében.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.