Bekérette a fehérorosz nagykövetet az EU

Az Európai Tanács hétfőn is az újságíró letartóztatásáról beszél.

2021. május 24., 16:36

Szerző:

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét – írja az MTI. Az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését, és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, illetve elítéli Raman Prataszevics letartóztatását.

Az EU álláspontja szerint a „felháborító intézkedés” a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátását követeli.

Az ügy az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére kerül. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit – tette hozzá Borrell.

Vasárnap este előre nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben a Ryanair repülőgépe, ahol őrizetbe vették a járaton utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.