Baromfik tízezreit kellett levágni a madárinfluenza miatt

Az első fertőzési gócpont is megvan. 

2021. december 28., 20:58

Szerző:

Mintegy nyolcvanezer tyúkot kellett levágni kedden Csehországban a madárinfluenza miatt, Szlovéniában pedig felfedezték az első fertőzési gócot. A kórt okozó vírus a vándormadarakkal terjed Európa-szerte – írja az MTI.

Csehországban az állatorvosok kedden 80 ezer fertőzött tyúk levágására kényszerültek a Prágától 45 kilométerre északra fekvő Libotenice baromfitelepén. A múlt hét végétől több mint százezer tyúk pusztult el a csehországi farmon, ahol karácsony előtt 188 ezer szárnyast tartottak. A madárinfluenzával fertőzött baromfik levágása jelenleg is folyamatban van - erősítette meg az országos állategészségügyi hatóság szóvivője, Petr Majer. A szóvivő szerint a H5N1 vírustörzs erősen fertőző, nagyon agresszív és elsősorban a tyúkok körében pusztít gyorsan és tömegesen.

Az állatorvosoknak több mint egymillió, exportra szánt tojást is meg kellett semmisíteniük – közölte a szóvivő. Csehországban eddig a madárinfluenza 48 fertőző gócát regisztrálták, és ez rekordnak számít egy naptári éven belül. Szlovéniában az ország északi részében vesztegzárat rendeltek el kedden egy kis kis farmon, ahol az első fertőzést észlelték - közölték a szlovén hatóságok. Szlovéniában ez volt az első, H5N1 vírus okozta fertőzés. A szárnyasoknak a szokásosnál nagyobb mértékű pusztulása miatt elrendelték a tesztelést a Ljubljanától mintegy 100 kilométerre északkeletre fekvő Vendbeszterce (Slovenska Bistrica) közelében lévő telepen. A fertőző farmon és a környékén meghozták a megfelelő intézkedéseket, a tenyésztőket felkérték az állatok elkülönítésére. Franciaországban nemrégiben találtak madárinfluenza-gócokat az ország délnyugati részén, Nagy-Britanniában pedig december elején jelentették be, hogy félmillió szárnyast kellett levágni a valaha látott legnagyobb madárinfluenza-járvány miatt. Belgiumban és Hollandiában is karantén-intézkedéseket rendeltek el az elmúlt hónapokban, miután több madárinfluenza-gócot tártak fel.

(Kiemelt képünk: Daillens, 2016. november 16. Tojótyúkok egy baromfitelepen a svájci Daillensben 2016. november 16-én. Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.