A civilizáció összeomlását akarta, ezért terrortámadást tervezett egy neonáci nő

Civilizációs összeomlás lett volna a célja annak a célzott terrortámadásnak Baltimoreban, amelyet egy kislétszámú floridai neonáci csoport vezetője és egyik női tagja hónapokon át tervelt ki a város áramellátását biztosító alállomások ellen, azért hogy később feltehetően rasszista támadásokat hajthassanak végre – közölték az amerikai bűnüldöző hatóságok helyi idő szerint hétfőn.

2023. február 7., 14:43

Szerző:

A hatóságok múlt héten tartóztatták le a büntetett előéletű Sarah Beth Clendanielt és Brandon Russellt, akiket az alállomások elleni akció kitervelésével vádolnak. A vádirat szerint ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a civilizáció összeomlását elindító terrortámadást végrehajtották volna, és nem érkezett semmilyen bejelentés sem a helyi alállomások megrongálódásáról. Erek Barron ügyész rasszista indíttatású gyűlölet-bűncselekménynek minősítette az esetet.

A vádirat szerint a végső stádiumú veseelégtelenségben szenvedő Clendaniel öt alállomásban tervezett kárt tenni.

Fanatizmusáról árulkodik, hogy egyik üzenetváltásukban azt írta „bármiről képes lemondani, hogy sikerre vigye a céljukat”, míg egy másikban azt írja „megérte börtönbe vonulni”, máskülönben sohasem ismerte volna meg Russellt.

A rasszista nézeteiről ismert Russell kezdetben Atomfegyver Hadosztályként, majd Nemzeti Szocialista Rendként hívta az irányítása alatt álló közösséget, melynek egyik tagja 2017-ben – Russell tudomása nélkül – több társát is megölte. Bevallása szerint ezt azért tette, hogy megelőzzön kitervelt terrortámadásokat.

A most 34 éves Clendanielt először 2006-ban 18 évesen, várandós anyaként, majd 2016-ban másodjára szintén rablás miatt ítélték el, Russelt legutóbb bombagyártásra alkalmas robbanóanyag birtoklásért ítélték el, öt évet ült, majd feltételes szabadlábra helyezték. Először levelezőpartnerek voltak, majd szoros kapcsolatban álltak egymással. Az ügyészség most egy tavaly decemberi észak-karolinai alállomást érintő támadásban rendelt el újabb nyomozást, mert feltételezésük szerint Russell is érintett lehet az esetben. A hatóságok felhívták a figyelmet, hogy az utóbbi időszakban egyre több a kritikus infrastruktúrát érő támadás miatt kapnak bejelentést a központok.

(Kiemelt képünk: Brandon Clint Russel és Sarah Beth Clendaniel a letartóztatásukat követően. A párt azzal vádolják, hogy terrortámadást akartak végrehajtani a baltimore-i áramellátó ellen. Forrás: StopAntisemitism Twitter)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.