Balesetet szenvedett egy Budapestre tartó kirándulóhajó

Betonfalnak ütközött egy Budapestre tartó bolgár kirándulóhajó. 

2024. március 30., 15:18

Szerző:

A felső-ausztriai rendőrség tájékoztatása szerint a baleset, a Linztől nem messze lévő Aschach an der Donau-i zsilipnél történt. A tájékoztatás szerint irányíthatatlanná vált a hajó, mert elromlott az elektronikája. A vészhelyzeti üzemmód bekapcsolásával sikerült elkerülni, hogy a hajó nekihajtson a zsilipkapunak, viszont így oldalfalnak ütközött – írja a 444.

A balesetben sokan megsérültek 

A hajó péntek este ütközött neki a betonfalnak, tizenheten sérültek meg a balesetben, közülük tizenegyen kerültek kórházba. Hajóban nem keletkeztek komoly károk, még az éjszaka folyamán folytatni tudta útját a legközelebbi kikötőig. Az osztrák rendőrség szerint a bolgár zászló alatt közlekedő hajó 142, többségében német utast szállított a bajorországi Passauból a magyar fővárosba.

A hajó folytathatta útját

A hajó ellenőrzése és a hajózási felügyelőséggel a Legfelsőbb Hajózási Hatósággal folytatott egyeztetése után kiderült, hogy a vészkapcsoló visszaállítása után újra működött az elektronika, ezért a hajó folytathatta útját Linz felé. A második kapitányt időközben kihallgatták. A zár szerkezetének károsodása nem történt,  anyagi kár keletkezett betonkopás formájában. A hajó oldalfalai megsérültek – írja a Meinberzik.

(Kiemelt képünkön: egy légi felvételen egy bolgár sétahajó látható a zsilip területén, miután 2024. március 29-én éjjel betonfalnak ütközött a felső-ausztriai Aschach an der Donau településen. A mintegy 160 utas közül 17-en megsérültek, tizenegyet kórházba szállítottak. A hajó Bajorországból Linz felé tartott, amikor a jelek szerint rövid időre manőverezni nem tudott. Fotó: MARTIN SCHARINGER / TEAM FOTOKERSCHI / APA / AFP)