Volt amerikai kommandós esett el Bahmutban

Christian Maimer volt speciális deszantos az amerikai hadseregben most az ukránok oldalán harcoló önkéntesként esett ell a Bahmutért folyó csatában.

2023. május 17., 10:39

Szerző:

Harc közben elesett Christian Maimer, az amerikai speciális műveleti egységekből leszerelt, volt főtörzsőrmester a kelet-ukrajnai fronton, a Bahmutért folyó csatában a héten. Mindezt a CNN amerikai hírcsatornának a helyi ukrán haderő és Maimer hozzátartozói is megerősítették.

A volt amerikai deszantos egy AFGFree nevű, amerikai veteránokból álló, és Ukrajnát az oroszok elleni küzdelmében segítő, nonprofit alakulat keretében volt a fronton. Az amerikait az orosz tüzérségi tűzben ölték meg. Társai úgy gondolják, Maimer vagy egy összeágyúzott és így összeomló épület alá szorult, vagy egyenesen a lövedékek találták el.

Halálát az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin is megerősítette, aki egyik videójában Christian Maimer állítólagos holttestét is bemutatta, azzal bizonyítva, amerikaiak harcolnak az orosz hadsereg ellen Ukrajnában. A hét elején a Wagner-csoport által vezetett orosz haderők már Bahmut városhatárának utolsó háztömbjeiért harcolnak az ukránokkal, megfigyelők szerint a város 95 százalékát pedig már elfoglalták, közel tíz hónapi harcot követően.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakétávető mellett a kelet-ukrajnai Bakhmut közelében, 2022. november 27-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)