További 50 embert evakuáltak szombaton a mariupoli Azovsztal acélműből

Az ukrán kormány és a Donyecki Népköztársaság közleménye alapján további 50 embert evakuáltak szombaton a mariupoli Azovsztal acélműből.

2022. május 7., 16:47

Szerző:

Mind az ukrán kormány, mind az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság közölte, hogy szombaton további 50 embert evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélgyárból – írta a CNN.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegramon közölte, hogy „az emberek evakuálása az Azovsztal acélműből nagyon nehéz volt. Az oroszok nem hagyták abba az ágyúzást, folytatták a harcot. (...) De sikerült kimenekíteni 50 nőt, gyermeket és idős civilt” – mondta. Jermak hozzátette, hogy az evakuálási műveletüket folytatják.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság szintén közölte, hogy szombaton 50 embert evakuáltak Azovsztalból. A Népköztársaság területi védelmi parancsnoksága közölte, hogy a kohászati üzem területéről evakuált civilek összesített száma ezzel elérte a 176 főt. Az ukkrán beszámolók viszont 500 kimenekített emberről írnak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Nemzetközi Vöröskereszt nem erősítette meg a nyilatkozatokat, akik szintén megpróbálták elősegíteni az üzemből való evakuálást.

(Kiemelt kép: Több tucat ukrán civilt evakuálnak, akik több mint egy hónapja az Azovsztal acélgyár bunkerében éltek az ukrajnai Mariupolban 2022. május 06-án. Fotó: Leon Klein / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.