Vadászgépeket küldött amerikai egy újabb azonosítatlan ballonra

F-22-es vadászgépekkel vizsgálták meg közelebbről a Mexikó felé haladó objektumot.

2023. május 3., 09:46

Szerző:

Napok óta követ egy azonosítatlan ballont az amerikai hadsereg, adta hírül az NBC News. Egyelőre nem világos, hogy milyen céllal jelent meg az ország felett a ballon azt sem tudni, kihez tartozik. 

Az objektum átrepült Hawaii egyes részein, lassan halad Mexikó felé, de nem jelent veszélyt a légi forgalomra vagy a nemzetbiztonságra, és nem ad jeleket. Nem világos, hogy időjárási léggömbről van-e szó, vagy valami másról – mondta egy illetékes tisztviselő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok továbbra is lelőheti, ha a földhöz közelít.

A Csendes-óceáni Légierő három F–22-est indított az azonosítatlan repülő tárgy közelebbi megismerésére. Hétfő délutáni nyilatkozatában a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy a ballon 11 ezer kilométer magasságban lebeg, és nincs jele annak, hogy manőverezne, vagy távolról irányítanák.

(Kiemelt kép: 2023. február elején kiadott fotó egy feltételezett kínai kémballonról a montanai Billings fölött. 
Chase DOAK / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.