Ezt rendesen benézte az USA

Amerikai tisztviselők állítják, hogy anekdotikus bizonyítékaik vannak az orosz hadsereg morális problémáiról.

2022. március 30., 10:27

Szerző:

Az Egyesült Államok európai vezető tábornoka kedden azt mondta, hogy „lehetett” egy rés az amerikai hírszerzésben, ami miatt az Egyesült Államok túlbecsülte Oroszország képességeit és alábecsülte Ukrajna védelmi képességeit, mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát – írja a CNN.

Amikor Oroszország a múlt hónapban megkezdte ukrajnai invázióját, az amerikai hírszerzés úgy értékelte, hogy az egész országra kiterjedő támadás miatt Kijev napokon belül orosz kézre kerülhet. Az orosz hadsereg azonban a háború második hónapjába lépve a főváros környékén megrekedt, fenntarthatósági és logisztikai problémákkal ostromolva, valamint az ukrán harcosok váratlanul kemény ellenállásával.

Míg az amerikai hírszerzés pontosan megjósolta, hogy Oroszország Ukrajna lerohanását tervezi - amit a Biden-kormányzat agresszívan nyilvánosságra hozott, hogy a globális hangulatot a Kreml ellen fordítsa -, a hírszerző közösség nem értékelte az orosz hadsereg gyenge teljesítményét.

A háború első óráiban amerikai tisztviselők felajánlották, hogy segítenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek elmenekülni az országból, amikor az orosz csapatok Kijev felé vonultak, attól tartva, hogy megölik. Zelenszkij ezt elutasította, ehelyett fegyvereket kért, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni magát Oroszországgal szemben. 

Az USA és NATO-szövetségesei továbbra is segítettek az ukrán hadsereg fegyverekkel való ellátásában, beleértve a Javelin páncéltörő rakétákat és a Stinger légvédelmi rakétákat, amelyeket az orosz erők ellen használtak. Bár a becslések széles skálán mozognak, a becsléseket ismerő források szerint több ezer orosz katona vesztette életét a konfliktusban. Amerikai tisztviselők azt mondják, hogy anekdotikus bizonyítékaik vannak az orosz hadsereg morális problémáiról.

(Kiemelt képünk: Az orosz hadsereg és az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló ukrajnai Mariupol városában a lövések után megrongálódott épületek és járművek látványa 2022. március 29-én. Fotó: Leon Klein / Anadolu Agency)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.