Az USA nem akadályozza meg az F–16-os vadászbombázók exportját Ukrajnába

Az Egyesült Államok jóváhagyta azt, hogy a NATO tagországai átadják az ukránok által régóta kért F–16-os vadászgépeket Ukrajnának.

2023. május 19., 13:11

Szerző:

Zelenkszkij hónapok óta lobbizik azért, hogy Ukrajna F–16-os sugárhajtású vadászgépeket kapjon. Az Egyesült Államok továbbra sem adná a saját gépeit, viszont jóváhagyta azt, hogy a NATO tagországai átadják az F–16-os vadászgépeket Ukrajnának. Néhány európai ország rendelkezik az Egyesült Államokban gyártott F–16-osokkal, köztük Hollandia, amely jelezte, hogy hajlandó vadászgépei egy részét Ukrajnába exportálni. A CNN úgy tudja, hogy a Fehér Házra egyre nagyobb nyomás nehezedik a Kongresszus tagjai és NATO szövetségesei részéről, hogy segítsenek Ukrajnának. Az amerikai hírportál szerint Joe Bidennek szerdán egy kétpárti, törvényhozókból álló csoport írt levelet azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának szüksége van az F–16-osokra. 

A repülőgépek átadása azonban nem egyszerű, érzékeny amerikai technológiája miatt hónapokba telhet, mire leszállítják a gépeket, és az is kérdéses, hogy hogyan valósul meg az ukrán pilóták kiképzése. Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője a hét elején azt mondta, hogy az Egyesült Királyság és Hollandia „nemzetközi koalíció” létrehozására törekszik nemcsak Ukrajna repülőgépeinek beszerzésére, hanem ukrán pilóták képzésére is a 4. generációs vadászrepülőgépeken. A napokban már Emmanuel Macron francia elnök is beszélt arról egy interjúban, hogy ők is hajlandóak lennének kiképezni az ukrán pilótákat a modern vadászgépekre. 


John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora nem kívánt konkrétan nyilatkozni arról, hogy az USA esetleg F-16-os vadászgépeket küldene Ukrajnába, de általánosságban elmondta, hogy az USA előre tekint a „jövőbeli képességekkel” és igényekkel kapcsolatban. Az F-16-osok „nem szerepelnek a G7-ek napirendjén” – mondta –, bár a repülőgépek minden bizonnyal szóba kerülhetnek a csúcstalálkozó alkalmával – írja a CNN.

(Kiemelt képünkön egy F –16-os vadászrepülőgép futóművét kifeszítik, hogy leszállhasson a spangdahlemi amerikai katonai repülőtéren. Fotó: HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.