Az ukránok szerint is ukrajnai bábkormányt szeretne alakítani Moszkva

Ukrajna is reagált a brit külügyminiszter közleményére.

2022. január 23., 18:41

Szerző:

Noha a brit hírszerzés semmi újat nem mondott Moszkva terveit illetően, amiről ne tudnának már Kijevben, a londoni kormányzat igen jól, részletekbe menően és konkrét személyekre is kiterjedten ismeri az ukrajnai helyzetet – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója vasárnap a BBC Ukrajina hírportálnak nyilatkozva.

A tisztségviselő arra reagált, hogy a brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. A tárca közölte: információi vannak arról, hogy Oroszország egyik potenciális jelöltje Jevhenyij Murajev volt parlamenti képviselő, a Moszkva-barátnak tartott Nas ukrán hírtelevízió tulajdonosa.

Podoljak kifejtette, hogy amikor 2014-ben kitört a háború, az orosz vezetés felhasználta Kijev ellen a „marginális, de még mindig létező” Moszkva-barát „politikai és társadalmi struktúrákat, személyiségeket”. Utóbbiakat afféle „politikai meghatalmazottaknak” nevezte, akiknek az a feladatuk, hogy az ukrán közvéleményen keresztül folyamatosan „belülről” támadják Ukrajnát.

A tanácsadó kiemelte, hogy „a 2014-2019 közötti időszakban a politikai spektrumnak ez a része nemhogy nem tűnt el, de még fel is erősödött”, és ezért a hivatalban lévő elnök elődjét, Petro Porosenko volt államfőt tette felelőssé. Megfogalmazása szerint az olyan személyek neve, mint Murajev és a Vlagyimir Putyin orosz elnök „komájaként” emlegetett Viktor Medvedcsuk, „meglehetősen veszélyes öröksége” Porosenko elnökségének és „hazug” politikájának. „Csak nézzék meg, hol van Medvedcsuk most, és hol volt 2018-ban!” – hangoztatta Podoljak.

A tisztségviselő kitért arra, hogy Murajev azzal „védekezik”, hogy Oroszország szankciókat vetett ki ellene, már négy éve megtiltotta számára a beutazást területére. „Az orosz szankciókat nyilvánvalóan nem azért vezették be ellene, mert Murajev Ukrajna függetlensége mellett van, hanem azért, mert engedély nélkül versengett Medvedcsukkal az orosz érdekek érvényesítésének lehetőségéért. Arra, hogy mi a jelenlegi helyzet a Murajev és Oroszország közötti kapcsolatokban, és hogy Murajev lesz-e az új Akszjonov, a rendfenntartó hatóságoknak kell választ adnia” – tette hozzá Podoljak, utalva Szerhij Akszjonov krími vezetőre, akit Oroszország a félsziget 2014-es megszállásakor segített hatalomra.

(Kiemelt kép: Volodymyr Zelenskiy ukrán elnök. Fotó: Alex Brandon / POOL / AFP)

 

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.