Az ukrán haderő fegyverletételéről szóló kamuvideó terjed az interneten

Most először vethették be a deepfake technológiát a háború során.

2022. március 17., 07:55

Szerző:

Már terjed a közösségi médiában egy hamis videó, amelyen Volodimir Zelenszkij elnök felszólítja az ukrán csapatokat, hogy tegyék le a fegyvert. Bár a videón már elsőre látszik, hogy valami nem stimmel – az elnök feje furcsán mozog, és a hang sem az övé, a minőség pedig rendkívül gyenge –, ajkai azonban szinkronban mozognak a hanggal, írja a BBC

A hamis videóról készült kép korábban egy ukrán tévécsatorna oldalán is megjelent, és az üzenet szövege rövid ideig még a tévében is megjelent. Az Ukrajna 24 közleményben közölte, hogy honlapját hackerek feltörték. A honlap egy ideig elérhetetlen volt, de azóta elhárították a problémát.

A videó olyannyira elterjedt az interneten, hogy Volodimir Zelenszkij elnöknek az Instagramján kellett cáfolnia a felszólítás hamisságát. Hangsúlyozta, a videó hazugság, nem teszik le a fegyvert, sőt "csak azt tudja javasolni, hogy az orosz katonák tegyék le a fegyvert és menjenek haza". 

A videoklip minden bizonnyal a deepfake technológiával készült, amely a videofelvételek rosszcélú módosítására is alkalmas, valósághű eredményt ad. Szakértők szerint ez lehet az első deepfake videó a háború során. Magáról a technológiáról itt írtunk korábban hosszabban.

(Kiemelt kép: Twitter)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.