Az ukrán haderő fegyverletételéről szóló kamuvideó terjed az interneten

Most először vethették be a deepfake technológiát a háború során.

2022. március 17., 07:55

Szerző:

Már terjed a közösségi médiában egy hamis videó, amelyen Volodimir Zelenszkij elnök felszólítja az ukrán csapatokat, hogy tegyék le a fegyvert. Bár a videón már elsőre látszik, hogy valami nem stimmel – az elnök feje furcsán mozog, és a hang sem az övé, a minőség pedig rendkívül gyenge –, ajkai azonban szinkronban mozognak a hanggal, írja a BBC

A hamis videóról készült kép korábban egy ukrán tévécsatorna oldalán is megjelent, és az üzenet szövege rövid ideig még a tévében is megjelent. Az Ukrajna 24 közleményben közölte, hogy honlapját hackerek feltörték. A honlap egy ideig elérhetetlen volt, de azóta elhárították a problémát.

A videó olyannyira elterjedt az interneten, hogy Volodimir Zelenszkij elnöknek az Instagramján kellett cáfolnia a felszólítás hamisságát. Hangsúlyozta, a videó hazugság, nem teszik le a fegyvert, sőt "csak azt tudja javasolni, hogy az orosz katonák tegyék le a fegyvert és menjenek haza". 

A videoklip minden bizonnyal a deepfake technológiával készült, amely a videofelvételek rosszcélú módosítására is alkalmas, valósághű eredményt ad. Szakértők szerint ez lehet az első deepfake videó a háború során. Magáról a technológiáról itt írtunk korábban hosszabban.

(Kiemelt kép: Twitter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.