Az ukrán külügyminiszter felszólította amerikai kollégáját, az EU-val együtt hogy tiltsák ki Oroszországot a SWIFT-ből

Ezzel a lépéssel elvághatnák a nemzetközi pénzügyi rendszertől Oroszországot.

2022. február 25., 18:10

Szerző:

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken telefonon felszólította amerikai kollégáját, Antony Blinken külügyminisztert, hogy sürgesse a „hezitáló európai” vezetőket, tiltsák ki Oroszországot a SWIFT-ből, a magas biztonságú üzenetküldő hálózatból, amely pénzügyi intézmények ezreit köti össze világszerte – írja a CNN.

„Újabb telefonbeszélgetés amerikai barátommal és kollégámmal arról, hogy minden amerikai befolyást be kell vetni néhány tétova európai országra annak érdekében, hogy kitiltsák Oroszországot a SWIFT-ből” – tweetelte Kuleba.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió eddig tartózkodott attól, hogy Oroszországot kizárja a SWIFT-ből, miután nem tudtak megegyezni egy olyan lépésben, amelyet egyesek „nukleáris opciónak” is neveztek.

A Kuleba és Blinken közötti telefonbeszélgetés után megosztott tweetjében az ukrán külügyminiszter megjegyezte, hogy ők ketten megvitatták a „védelmi fegyverek további Ukrajnába való szállítását” is.

(Kiemelt kép: Antony Blinken külügyminiszter (j) és Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatót tartanak a washingtoni külügyminisztériumban 2022. február 22-én. Fotó: Carolyn Kaster / POOL / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.