Az Ukrán Könyvintézet igazgatója betiltaná Dosztojevszkijt is

Az Ukrán Könyvintézet igazgatója az orosz klasszikus irodalmat is propagandának tekinti, valamint egy, az orosz nyelvű könyveket betiltó intézkedést is említett egy interjúban.

2022. június 9., 15:31

Szerző:

Olekszandra Koval, az Ukrán Könyvintézet igazgatója 100 millió orosz nyelvű, „propagandairodalomnak” bélyegzett könyv eltávolítását követeli Ukrajna nyilvános könyvtáraiból – írja a Mérce. Az igazgató elmondása szerint az általa áhított intézkedést már el is kezdték kidolgozni a Kulturális és Információpolitikai Minisztériumban.

Koval egy interjúban nyilatkozta ezt, valamint azt is kifejtette, hogy az olyan orosz klasszikus írók, mint Dosztojevszkij és Puskin, munkássága „a gonoszság és a totalitarianizmus gyökere”.

(Kiemelt kép: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij 1881-ben. Fotó: Alexander / Sputnik / Sputnik via AFP)

15:54

A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.