Az oroszok már az ausztrál szerverszobákban vannak

Orosz hackereket gyanúsít az ausztrál rendőrség az egészségügyi biztosító elleni kibertámadással.

2022. november 11., 08:06

Szerző:

Orosz hackerek törhették fel a Medibank ausztrál egészségügyi biztosító adatbázisát az ausztrál rendőrség pénteki bejelentése szerint, amelyben hozzátették, hogy már felvették a kapcsolatot az orosz hatóságokkal is.

Reece Kershaw, az ausztrál szövetségi rendőrség részéről elmondta, fényt derítettek az elkövetők személyazonosságára, ám részleteket nem árult el. A sajtótájékoztatón hozzátette, hogy vélhetően ez a hackercsoport felelős több, a világ más részeiből jelentett nagyobb behatolásokért is.

„Az ausztrálok dühösek, és válaszokat akarnak!”

– fogalmazott Kershaw.

Oroszország canberrai nagykövetsége egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Ausztrália egyik vezető magán-egészségbiztosítója a héten jelentette be, hogy hackerek fértek hozzá becslések szerint 9,7 millió jelenlegi és volt ügyfele, köztük Anthony Albanese miniszterelnök személyes adataihoz. A kiberbűnözők csütörtökön 10 millió dollárt (mintegy 4 milliárd forintot) követeltek az ellopott adatokért cserébe.

A korábban nyilvánosságra hozott értesülések szerint a számítógépes behatolók jelentős károkat okoztak, és olyan embereket céloztak meg, akiket kábítószerfüggőség, nemi betegség vagy terhességmegszakítás miatt kezelnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.