Az orosz tévéadásokban ezt mondták Prigozsin haláláról

A szerdai légikatasztrófa hírét nyilvánosságra hozta az orosz média, de a zsoldosvezér halálát nem erősítette meg egyik híradás sem, ahogy a Kreml sem.

2023. augusztus 24., 10:42

Szerző:

Miközben a világsajtó attól hangos, hogy igen nagy valószínűséggel életét vesztette Jevgenyij Prigozsin egy szerda este lezuhant (lelőtt?) repülőgép fedélzetén, az orosz tévé a fő híradóiban szinte alig tesz említést az eseményről – írja a BBC.

A légikatasztrófa ugyan rendkívüli hír volt az állami tulajdonú Rosszija 1-en, de csak egy rövid jelentést tettek a csatornán, miszerint tíz emberrel e fedélzetén lezuhant egy katonai légi jármű, a fedélzetén tíz emberrel.

Hasonlóan rövid beszámolóban az állami tévé első csatornája azt mondta, hogy a repülőgép Moszkvából Szentpétervárra tartott, 3+7 fős személyzettel. A mentőcsapatok a helyszínen vannak – áll a hivatalos közleményben.

Mindketten idézték az orosz polgári légiközlekedési hatóságot, amely szerint Prigozsin neve szerepel az utaslistán, de egyik jelentés sem szolgált egyéb kontextussal vagy megjegyzéssel. Egyelőre a Kreml nem erősítette meg a zsoldosvezér halálát.

A Prigozsin halálát követő fejleményekről lapunk folyamatosan beszámol.

(Kiemelt kép: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője elhagyta a Déli Katonai Körzet főhadiszállását 2023. június 24-én az oroszországi Rosztov-on-Donban. Stringer / Anadolu Ügynökség /AFP)