Prigozsin halála – A szemtanúk szerint két robbanás volt

Szemtanúk több robbanásról számoltak be, a repülési adatok hirtelen zuhanásról tanúskodnak. Valóban lelőtték a Prigozsint és a Wagner-vezérkart szállító gépet? 

2023. augusztus 24., 09:24

Szerző:

„Számos, szemtanúk által forgatott videoklipet láttam, melyen azt mondják, hogy két robbanást hallottak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a repülőgépet kilőtték” – közölte Vitalij Sevcsenko, a BBC megfigyelőszolgálatának oroszországi szerkesztője. „Ez egyelőre nem megerősített információ, hanem spekuláció” – tette hozzá az újságíró, aki szerint egyre terjednek a találgatások a Prigozsint is szállító repülőgép lezuhanásáról. 

Megerősíteni látszik a gép lelövésének elméletét, hogy a repülőkövetési adatok szerint Prigozsin gépe az utolsó 30 másodpercben hirtelen zuhant le a tengerszint feletti magasságig.

Ian Petchenik, a Flightradar24-től úgy nyilatkozott a Reuters-nek, hogy az Embraer Legacy 600 repülőgép 15:19-kor hirtelen lefelé ereszkedett, aztán körülbelül 30 másodpercen belül hatezer métert zuhant (a 28 ezer láb utazómagasságról 8 ezer lábra).

„Bármi is történt, gyorsan megtörtént” 

– mondta Petchenik. Hozzátette: semmi jel nem utal arra, hogy bármi baj lenne a repülőgéppel.

A közösségi médiában látható felvételeken a Prigozsinékat szállító repülő már lángolva zuhan a föld felé, azaz vagy lelőtték vagy a fedélzetén történt robbanás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Wagner-logós póló egy moszkvai ajándékboltban 2023. május 12-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.