Az orosz parlament elfogadta a transzneműek nemváltoztatását és örökbefogadását tiltó törvényt

A módosítással érvénytelenítik a korábban megkötött házasságokat, amennyiben az egyik házastárs nemet vált.

2023. július 14., 18:41

Szerző:

Az Állami Duma által elfogadott törvényjavaslat megtiltja a nemváltoztató sebészeti beavatkozásokat – írja a SzabadEurópa. Kivételt képeznek a gyermekek veleszületett nemi fiziológiai rendellenességeinek kezelésével kapcsolatos műtétek. A törvénytervezet azt is megtiltja, hogy transzneműek gyermeket fogadjanak örökbe, vagy gyámságot gyakoroljanak kiskorúak felett. A módosítások érvénytelenítik a korábban megkötött házasságokat, ha az egyik házastárs nemet vált. Ugyanakkor a szabályozás nem vonatkozik azokra, akik a törvény hatálybalépése előtt változtattak nemet.

Csak akkor lehetséges a nemváltó műtét Oroszországban, ha a páciens olyan pszichiátriai szakvéleménnyel rendelkezik, amely transzszexualitás diagnózisát állapítja meg. Az okmányokban szereplő nem cseréjéhez szexológus, orvospszichológus és pszichiáter vizsgálatán kell átesni. A diagnózis alapján kiállítják a nemváltoztatási igazolást, amely egy évig érvényes, és amely alapján megváltoztatják a hivatalos iratokat. Az orosz belügyminisztérium adatai alapján, a Mediazona becslése szerint 2022-ben 936 útlevélben változtattak nemet, ami az elmúlt évek rekordja.

(Kiemelt képünkön: Egy tüntető egy pólót visel, amelyen egy durva Vlagyimir Putyin képe látható, miközben részt vesz a transzneműekre vonatkozó új orosz törvény elleni tüntetésen Koppenhágában, Dániában 2013. augusztus 20-án. A tiltakozó menet a Christiansborg kastélytól a koppenhágai orosz nagykövetséghez vonult. Fotó: BAX LINDHARDT / SCANPIX DENMARK / AFP)