Tizenegyszer nagyobb a halálozás valószínűsége az oltatlanok körében

A CDC szerint 19-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy oltatlan beteg kórházba kerül, mint annak, hogy egy oltottal történik meg ugyanez.

2021. október 16., 08:07

Szerző:

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) által közzétett friss adatok szerint augusztusban 11-szer nagyobb volt a koronavírus-járvány okozta halálozás megbetegedés kockázata az oltatlan felnőtteknél, mint a legalább két vakcinát kapó felnőtteknél az Egyesült Államokban, írja a CNN. A vakcinázatlan felnőtteknek hatszor nagyobb volt a kockázata annak is, hogy egész hónapban pozitívnak bizonyultak a Covid-19-re. Augusztus utolsó hetében a kórházba kerülés kockázata közel 19-szer nagyobb volt a nem oltott felnőtteknél, mint a teljesen oltott felnőtteknél.

Egyes államok és a helyi járványügyi hatóságok a közelmúltban elkezdték közzétenni a Covid-19 halálesetek, illetve a kórházban ápolt betegekről szóló statisztikákat, amelyeket összevetve az egyes betegek oltási státuszával, átfogóbb képet nyújt az oltás hatásosságáról és az oltatlanság kockázatairól. A CDC ezeket a statisztikákat használta saját elemzéséhez.

(Kiemelt kép: Orvosi személyzet koronavírussal fertőzött betegeket lát el a moszkvai Sokolniki Kiállítási és Kongresszusi Központban felállított ideiglenes intenzív kórházban 2021. június 23-án. Fotó: Alexey Maishev / Sputnik/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.