Az olaszok kitiltják Velence központjából az óriás tengerjárókat

A hajók nagyon szennyezők, és erodálják a város alapjait, amit a rendszeres áradások sem kímélnek.

2021. április 1., 15:17

Szerző:

Az ország kulturális minisztere azt mondta, hogy a döntés az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO a kérésére született meg. Az olasz miniszterek szerdán abban állapodtak meg, hogy a nagy tengerjáró-, és konténerhajók többé nem léphetnek be a város Giudecca csatornájába, amely a történelmi Szent Márk térre vezet. Dario Franceschini kulturális miniszter üdvözölte a lépést, amit helyes döntésnek tart, és már évek óta várt.

A kritikusok azzal érvelnek a döntés mellett, hogy a hajók szennyezést okoznak, és erodálják a város alapjait, amely egyébként is szenved a rendszeres áradásoktól.

A nagy hajóknak jelenleg a város ipari kikötőjében kell kikötni, amíg állandó megoldást nem találnak.

Mivel a tengerjáró hajók jelenleg nem mehetnek be Velencébe a koronavírus miatti korlátozások miatt, a lagúnák vízminősége meglehetősen javult.

A nagy hajók betiltására vonatkozó nyomás 2019-ben kezdődött, miután egy tengerjáró hajó nekiütközött a város egyik kikötőjének, öt embert megsebesítve ezzel. Korábban is történtek kezdeményezések a tengerjáró hajók forgalmának szabályozására, de egyik sem járt sikerrel. 2013-ban a kormány kitiltotta a 96 000 tonnánál nagyobb súlyú hajókat a Giudecca csatornából, de a jogszabályt később hatályon kívül helyezték. 2017-ben bejelentették, hogy a tengerjáró hajókat eltérítik Velence központjától, de ezt sem tartották, csak részlegesen.

(Kiemelt kép: Naplemente az olaszországi Velencében, a Canal Grandén 2012 augusztus 26-án. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.