Az izraeli rendőrség beismerte, hogy visszaéltek a Pegasus kémszoftverrel

A Pegasus nevű izraeli kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel.

2022. február 1., 19:42

Szerző:

Az izraeli rendőrség elismerte, hogy elkövethettek visszaéléseket az izraeli NSO vállalat Pegasus nevű kémszoftverével – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

„Bizonyos vonatkozásokban megváltoztatják a korábbi álláspontot az újonnan napvilágra került megállapítások”

– közölték a rendőrség képviselői, utalva korábbi, a civilek törvénytelen megfigyelését teljes mértékben elutasító állásfoglalásukra a civilek telefonjainak engedély nélküli lehallgatását firtató ügyben.

Másfél héttel ezelőtt, a Kalkaliszt című gazdasági lapban megjelent oknyomozó írást követően a főügyész még azt állította, hogy a rendőrségtől kapott információk alapján nem fedeztek fel rendellenességet, s a bűnüldözők a törvényeknek megfelelően jártak el. A rendőrség akkor, az újságcikk nyomán kirobbant botrány után, azt állította: csakis a törvény szerint, bírósági végzések alapján végezték a lehallgatásokat.

A rendőrség azonban kedden bejelentette, hogy

„új dolgokat tártak fel, melyek bizonyos tekintetben megváltoztatják a korábbi állításokat”.

Aviháj Mandelblit, az ezekben a napokban leköszönő főügyész vizsgálócsoportot hozott létre, amelynek feladata a rendőrség titkos lehallgatásainak, a Pegasus kémprogram illegális használatának a felgöngyölítése.

A vizsgálócsoport Amit Harari jogász, a főügyész helyettese vezetésével munkához is látott. A munka eredményét július 1-ég kell bemutatni.  

A Pegasus nevű izraeli kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel. Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.

(Kiemelt kép: egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)