Exit poll: a PiS nyerte a lengyelországi választást

A vasárnapi lengyel parlamenti választásokon az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 36,8 százalékát szerezte meg az urnazárás után közölt exit pollok szerint, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékát kapta.

2023. október 16., 07:20

Szerző:

Az Ipsos közvélemény-kutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a harmadik helyen a szavazatok 13 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végezne. A bejutási küszöböt átlépné még az Új Baloldal (Nowa Lewica) a voksok 8,6 százalékával, valamint a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja, 6,2 százalék). A felmérést végző Ipsos közvélemény-kutató 2 százalékos statisztikai hibát feltételez.

Az exit pollok eredményei alapján a PiS 200 mandátumot, a KO 163 mandátumot, a Harmadik Út 55 mandátumot, az Új Baloldal 30 mandátumot, a Konföderáció 12 mandátumot kapna a 460 fős alsóházban. A végső mandátummegosztás a választási eredmények alapján, feltehetőleg kedden válik ismertté.

Az Index szerint ugyanakkor a PiS-nek nem lesz meg egyedül a többsége a 460 fős Szejmben, ezért fontos kérdés, hogy melyik párt szerzi meg a harmadik helyet, mert míg a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) második helye biztosnak mondható, a harmadik helyre becsúszhat a szélsőbaloldali Lewica, a centrista-agrárius Harmadik Út vagy pedig a szélsőjobboldali-libertariánus Konföderáció. A legtöbb párt pedig nem akar közösködni a Jaroslaw Kaczynski vezette párttal – az egyetlen potenciális koalíciós partner a Konföderáció, azonban a szélsőjobboldali párt nagyon leszerepelhetett. A PiS-ből és Konföderációból álló kormánynak pedig nem lenne meg a parlamenti többsége, és a legvalószínűbb forgatókönyv egy KO–Harmadik Út–Lewica-kormány lehet.

A részvételi arány a választásokon rekordmagas, 72,9 százalékos volt.

Érvénytelen lesz a parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás. A referendum akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta, az exit poll szerint a részvételi arány 40 százalékos lett. A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték.

Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke nagy sikernek nevezte az eredményt, kiemelve, hogy pártja most negyedszer a történetében és harmadszor egymás után győzött a parlamenti választásokon. Kérdés viszont, „hogy ezt a sikert újabb kormányzati időszakká lehet-e átváltani” 

– fogalmazott a pártelnök.

Hangsúlyozta: függetlenül a végleges szavazási eredményektől, a tömörülés mindent megtesz azért, hogy továbbra is megvalósíthassa programját.

Donald Tusk, a KO elnöke elismerte: „még ambiciózusabbak voltak az álmai”, de a választás „a rossz idők, a PiS-kormányzás végét jelenti".

A lengyel országos választási bizottság (PKW) vasárnapi sajtóértekezletein több mint kétszáz kisebb, a szavazás folyamán történt incidensről számoltak be. Az egyik varsói szavazóhelyiségben pirotechnikai ellenőrzésre volt szükség egy elhagyott hátizsák miatt. Emellett a PKW-hoz számos panasz futott be azon szabálytalanságok miatt, amelyeket a választópolgárok a népszavazási lapok kiosztásakor észleltek a szavazóhelyiségekben.

Mateusz Morawiecki: kormányalakítási megbízás esetén a PiS egy stabil kabinet összeállítására törekszik

Morawiecki az exit pollok eredményeinek ismertetése után úgy fogalmazott, hogy „amennyiben az elnök a győztes tömörülés jelöltjét bízza meg a misszióval, egész biztosan stabil kormány összeállítására fogunk törekedni”.

A politikus egyúttal figyelmeztetett: a végleges eredményekre még várni kell. „Lehet, hogy teljesen más számokkal ébredünk holnap. Lehet, hogy a PiS-nek nem 200, hanem például 212 képviselője lesz, ez teljesen más perspektívát teremt” – tette hozzá.

Donald Tusk, a KO elnöke kijelentette, hogy csak a végeredmények ismertetése után indít koalíciós tárgyalásokat a többi ellenzéki vezetővel.

Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten közölte: az eddigi lengyelországi politikai szokáshoz híven, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással. A lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint a választási végeredmények kedden várhatók.

Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a sajtó képviselőivel beszél Brüsszelben, 2021. május 24-én. Fotó: Francisco Seco / Pool/AFP