Betiltják a TikTokot

Az Európai Bizottság az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében megtiltja munkatársai számára a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt – tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

2023. február 23., 17:29

Szerző:

A tájékoztatás szerint az intézkedés célja az Európai Bizottság birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményt a kiberbiztonsági fenyegetésektől és az olyan tevékenységektől, amelyek a testület elleni kibertámadásokhoz vezethetnek. A TikTok használatának felfüggesztése olyan belső vállalati döntés, amely szigorúan a mobilszolgáltatásra használt eszközök használatára korlátozódik – írták.

Ennek értelmében az Európai Bizottság munkatársai a továbbiakban nem használhatják a kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazást egyetlen olyan eszközökön sem – beleértve a mobiltelefonokat is –, amelyekre hivatalos alkalmazások vannak telepítve. Az alkalmazottaknak a lehető leghamarabb - a jelenlegi információk szerint legkésőbb március 15-ig – el kell távolítaniuk az alkalmazást az eszközökről.

Az egyéb közösségimédia-platformok biztonsági fejleményeit is folyamatosan felül fogják vizsgálni – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos újságíróknak nyilatkozva megerősítette, a döntést „kiberbiztonsági kockázatok alapozták meg”. Az Európai Bizottság mandátumának kezdete óta nagy hangsúlyt fektet a kiberbiztonságra az intézmény, a kollégák és mindenki védelme érdekében – tette hozzá.

(Kiemelt képünk: Ezen a fotóillusztráción a TikTok logója látható mobiltelefonon Brüsszelben, Belgiumban, 2023. február 23-án. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)