Az Európai Bizottság hét tagállam helyreállítási tervének elfogadási határidejét hosszabbítja meg

Magyarország helyreállítási tervéről jelenleg is folynak a tárgyalások.

2021. július 27., 15:35

Szerző:

Az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy a Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a járvány okozta gazdasági károk utáni újraindítását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét, írja az MTI. Magyarországon kívül Lengyelország, Svédország, Málta, Románia, Finnország és Észtország kérte a nemzeti helyreállítási tervükről szóló tárgyalások két hónappal való meghosszabbítását. A tagországok az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából részesülnek a tervük elfogadása után.

A magyar helyreállítási tervről tartott megbeszélések továbbra is folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar kormány tárgyalói között. A brüsszeli testület azt javasolta a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét szeptember 30-ig hosszabbítsák meg. A szóvivő lemondta, a magyar illetékes fél válaszolt az uniós bizottság javaslatára, amely szerint „kész konstruktív módon együttműködni a még nyitott kérdések megoldása érdekében”. Hozzátette: az Európai Bizottságnak azért van szüksége a határidő meghosszabbítására, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre minden szükséges információ megérkezésére és a testület értékelni tudja a szakmai elvárásoknak való megfelelést.

Az Európai Bizottságnak a nemzeti terv benyújtását követően, kivéve, ha az érintett tagállammal halasztásról állapodik meg, két hónap áll rendelkezésére a terv értékelésére és a jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslat előterjesztésére. A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül megvizsgálja a javaslatot. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat írhat alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkaphatja a megállapodás szerinti előfinanszírozást.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / AFP)