Az Európa Tanács elé kerül a magyar állami média által bírált osztrák újságíró ügye

Kérdésekkel provokált az újságíró – ez volt a felütése az M1 Híradó riportjának, amely név szerint említette a Profil munkatársát. Az ügyben a két külügyminiszter is megszólalt.

2021. április 20., 19:08

Szerző:

A Nemzetközi Újságíró Szövetség, az Európai Újságírók Szövetsége és a Riporterek Határok Nélkül is elítélte Magyarországot a médiaszabadság súlyos megsértése miatt, miután a magyar közmédia kérdései miatt támadott egy osztrák újságírót – írja a hvg.hu.

A szervezetek az Európa Tanács riasztási rendszerén keresztül hívták fel a testület figyelmét a problémára. Ez azt jelenti, hogy a magyar államnak elvileg válaszolnia kell a felvetésekre. A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet 2014-ben éppen azért hozta létre a riasztási rendszerét, hogy partnerszervezetei ott jelentsék, ha szerintük valahol súlyosan sérül a sajtószabadság, vagy újságírók kerülnek veszélybe – írja a lap.

A hvg.hu emlékeztet, hogy Franziska Tschinderlét az M1 Híradója április 7-én azzal vádolta meg, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseiben.

A bejátszásban arra reagálva, hogy a Profil című hetilap munkatársa megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül, az hangzott el: „csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”, a végén pedig kijelentették, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül. Az M1 később még négy hasonló riportot készített a témában – foglalta össze az előzményeket a hvg.hu.

Az M1 tudósítása nagy vihart kavart Ausztriában, a Riporterek Határok Nélkül és az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) elítélte az adást, mint egy felháborító kísérletet egy újságíró megalázására és hírnevének megsértésére.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter magyar kollégáját, Szijjártó Pétert is felhívta az eset miatt.

Később Szijjártó is kommentálta a történéseket, azt írta, hogy „lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás”, hozzátette, hogy szerinte az osztrák újságíró álhíreket terjesztett.