Újabb korlátozásokat vezetett be az EU Oroszországgal szemben

Az uniós tanács tájékoztatása szerint szigorú korlátozó intézkedéseket fogadtak el a légi közlekedéssel kapcsolatban is.

2022. február 28., 21:35

Szerző:

Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni orosz hadműveletek miatt hivatalosan korlátozó intézkedéseket fogadott el a légi közlekedésre vonatkozóan, finanszírozást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők számára, és megtiltotta az együttműködést az orosz központi bankkal – derül ki az uniós tagországok kormányait képviselő testület hétfőn Brüsszelben kiadott közleményéből.

A közlemény szerint az uniós tanács olyan segítségnyújtási intézkedéseket fogadott el az Európai Békekereten (EPF) belül, amelyek

hozzájárulnak az ukrán fegyveres erők képességeinek és ellenálló-képességének megerősítéséhez az ország területi egységének és önállóságának megőrzése, valamint a polgári lakosság védelme érdekében a folyamatban lévő orosz katonai agresszióval szemben.

A tanácsi közlemény Josep Borrellt, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét idézte, aki közölte: az elfogadott 500 millió euró értékű támogatási csomag az ukrán fegyveres erők felszerelésének biztosítását segíti Ukrajna területi egységének és lakosságának megvédésében. Kiemelte, ez az első alkalom, hogy az EU halált okozó katonai felszereléseket fog biztosítani, illetve azok biztosításához nyújt támogatást egy unión kívüli országnak.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk Ukrajnát, kiállunk az ukrán nép mellett”

– fogalmazott. Az uniós tanács tájékoztatása szerint a tagországok szigorú korlátozó intézkedéseket fogtak el a légi közlekedéssel kapcsolatban is.

Az intézkedés szerint uniós tagállamok megtagadják a területükön való leszállásra, felszállásra, illetve a légterükön történő átrepülésére vonatkozó engedélyeket az orosz légi fuvarozók által üzemeltetett, illetve minden orosz tulajdonban lévő és Oroszországban lajstromozott repülőgép esetében.

Ezenkívül tilos lesz tranzakciókat lebonyolítani az orosz központi bankkal vagy bármely jogi személlyel, szervezettel vagy szervvel, amely az orosz központi bank nevében vagy utasítására jár el.

Kijelentették: az Európai Unió követeli, hogy Oroszország haladéktalanul hagyjon fel katonai akcióival, feltétel nélkül vonja vissza erőit és katonai felszerelését Ukrajna egész területéről, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét a nemzetközileg elismert határain belül.

Az EU és tagállamai emellett felszólították Oroszországot és az általa támogatott fegyveres alakulatokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és vessenek véget dezinformációs kampányuknak és a kibertámadásoknak.

„Az erőszaknak és a határváltoztatási kényszernek nincs helye a 21. században. A feszültségeket és a konfliktusokat kizárólag párbeszéddel és a diplomácia útján kell megoldani”

– fogalmaztak.

Az EU továbbra is szorosan együttműködik Ukrajna szomszédaival, és ismételten megerősíti, hogy rendíthetetlenül támogatja Grúzia és Moldova szuverenitását és területi integritását. Továbbra is szoros koordinációt folytat az ENSZ-en, az EBESZ-en, a NATO-n és a G7 csoporton belüli partnerekkel és szövetségesekkel – tették hozzá.

(Kiemelt kép: Josep Borrell az Európai Tanács székhelyén, Brüsszelben 2022. február 28-án. Fotó: F. Walschaerts / AFP)