Az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza a gabonaszállítási megállapodás felfüggesztését

Az Európai Unió felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásban való részvételének felfüggesztését.

2022. október 30., 11:31

Szerző:

„Az EU felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza döntését” – írta a Twitteren Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője vasárnap. Borrell szerint „Oroszország döntése a fekete-tengeri megállapodásban való részvétel felfüggesztéséről veszélyezteti a globális élelmiszerválság leküzdéséhez égetően szükséges gabonafélék és műtrágyák fő exportútvonalát”.


Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadásra hivatkozva függesztette fel a részvételét a megállapodásban szombaton. Az Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyósó biztonságát. Ennek értelmében például tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.
Ezt a megállapodást függesztette fel szombaton Oroszország azt állítva, hogy brit szakértők részvételével Ukrajna támadást hajtott végre a fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozó hajói és a gabonafolyosó biztonságát szavatoló polgári hajók ellen. Orosz állítás szerint az Ukrajna felől érkező összes drónt lelőtték, Szevasztopolban nem keletkezett kár, egy hajó kisebb mértékben megrongálódott.
Szintén szombaton Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy Oroszország – többek között Törökország részvételével – készen áll arra, hogy a következő négy hónapban akár 500 ezer tonna gabonát ingyen szállítson a legszegényebb országoknak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenőrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai előtt. Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított orosz háború alatt úgynevezett biztonságos folyosókon távozhat az országból a kivitelre szánt ukrán gabona a Fekete-tengeren. MTI/EPA/Erdem Sahin)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.