Az EU elfogadhatatlannak tartja a lengyel és magyar kormány egyoldalú döntését a gabonaimport ügyében

Az Európai Bizottság szóvivője elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió tagállamainak egyoldalú fellépését az ukrán gabonaimport ügyében.

2023. április 16., 15:44

Szerző:

Magyarország Lengyelországot követve jelentette be, hogy megtiltja az Ukrajnából származó gabona s más mezőgazdasági termékek importját a helyi termelők védelmének érdekében.

„A kereskedelempolitika az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, ezért az egyoldalú intézkedések nem elfogadhatóak” 

– írta a szóvivő a Reuters-nek emailben küldött nyilatkozatában. 

A lengyel tilalom nem csak az ukrán termékek behozatalára vonatkozik; az országon sem lehet majd keresztülszállítani azokat. „A tilalom teljes, beleértve a Lengyelországon keresztüli tranzit tilalmát is” – írta a lengyel a fejlesztési és technológiai miniszter Twitteren, hozzátéve, hogy tárgyalásokat folytatnak az ukrán féllel egy olyan rendszer kialakításáról, amely biztosítja, hogy az áruk csak Lengyelországon keresztül haladjanak át, és ne kerüljenek a helyi piacra.

Az ukrán minisztérium szerint havonta mintegy 3 millió tonna gabona hagyja el Ukrajnát a fekete-tengeri gabonafolyosón keresztül, míg az európai kikötőkbe csak legfeljebb 200 000 tonna jut el lengyel területen keresztül. Ukrajna agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztériuma szombaton közölte, hogy a lengyel tilalom ellentétes a meglévő kétoldalú exportmegállapodásokkal, és tárgyalásokra szólított fel a kérdés rendezése érdekében.

(Kiemelt képünk: Egy hajó a kikötőben, amikor megérkezik a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés alá, Odesa, Dél-Ukrajna. Fotó: Yulii Zozulia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)