Az erdőtűz elől a tengerben kerestek menedéket a turisták

Több turista a tengerben keresett menedéket az észak-olasz üdülőváros, Bibione környékén pusztító erdőtűz elől. Az embereket a parti őrség mentette ki a vízből – írta a dpa német hírügynökség szombaton.

2022. július 16., 11:12

Szerző:

Médiaértesülések szerint a lángok péntek délután lobbantak fel a közkedvelt nyaralóhelyen. A tűz oltásában egy helikopter is részt vesz.

San Michele al Tagliamento polgármester-helyettese, Pierluigi Grosseto azt mondta, hogy nem tudnak eltűnt emberekről.

A rendőrség vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, mi okozta a tüzet.

Grosseto szerint elképzelhető, hogy a nagy szárazság miatt magától kapott lángra a növényzet.

Frassilongo környékén 90 tűzoltó, két helikopter és két repülő küzd egy hetven hektárra kiterjedő erdőtűzzel. Toszkánában, Szicíliában és Szardínián is pusztítanak a lángok.

Eközben a Público című portugál napilap arról tájékoztatott, hogy lezuhant egy egymotoros, kétéltű tűzoltó repülőgép Portugália északkeleti részén, és a pilóta meghalt a balesetben. A repülőgép a Torre de Moncorvo térségében pusztító erdőtűz oltásában vett részt. Jelenleg 13 nagyobb és többtucat kisebb tűz pusztít a népszerű nyaralóhelyen - közölte a polgárvédelem.

Portugáliában hónapok óta nagy a szárazság és a forróság. A lángok egy hét alatt több mint 25 ezer hektárt perzseltek fel a helyi hatóságok szerint.

A szomszédos Spanyolországban sem jobb a helyzet: szombat reggel 33 erdőtűz égett országszerte. Tizennégy helyszínen egyelőre nem sikerült megfékezni a lángok terjedését. Málaga közelében 2300 embert kellett evakuálni - írta az El País című spanyol napilap.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy tűzoltó helikopter Machevo falu felett, Észak-Macedóniában, 2021. augusztus 6 -án. Fotó: Arbnora Memeti / AFP)