Az Egyesült Államokban is jön az árstop?

Mutatjuk a gazdasági adatokat. 

2022. január 28., 16:10

Szerző:

Az Egyesült Államokban decemberben már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a személyi jövedelmek, de a 0,3 százalékos bővülés elmaradt a piac által várt 0,5 százalékostól; az infláció 5,8 százalék volt.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteken azt közölte, hogy decemberben 0,3 százalékkal bővültek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban az előző havi 0,5 százalékos növekedés után. A személyes kiadások a várt mértékben csökkentek decemberben, 0,6 százalékkal a novemberi 0,4 százalékos növekedést követően, és ezzel először jegyeztek fel csökkenést kilencedik hónap növekedés után.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató, lényegében a fogyasztói árak változása – éves összevetésben 5,8 százalék volt decemberben, 1982 óta a legmagasabb a novemberi 5,7 százalék után, messze meghaladva a jegybanki 2 százalékos inflációs célszámot. Havi összevetésben 0,4 százalékkal emelkedett a személyes fogyasztási kiadások árindexe decemberben a novemberi 0,6 százalék után.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index havi szinten 0,5 százalékkal nőtt, éppúgy, mint novemberben. Éves összevetésben a maginfláció 4,9 százalékra emelkedett a novemberi 4,7 százalékról.

(Kiemelt kép: Az amerikai zászló leng az Észak-Amerika legmagasabb épületének szánt, az Egyesült Államok függetlensége kikiáltásának dátuma után szimbolikusan 1776 láb (541,3 méter) magas One World Trade Center (1 WTC) torony oldalán az Egyesült Államokat ért repülőgépes terrortámadások 10. évfordulóján. Fotó: Kristoffer Tirpplaar/MTI/EPA)