Az ausztrál hatóságok estig adtak haladékot az oltásellenes tüntetőknek

Tüntetők ezrei vannak az utcákon.

2022. február 13., 13:15

Szerző:

Az ausztrál rendőrség vasárnap estig adott haladékot a koronavírus elleni oltási kötelezettség ellen a fővárosban tüntetőknek, hogy elhagyják a helyszínt – írja az MTI.

A rendőrség részéről nem közölték, milyen intézkedéseket tesznek, ha a tüntetők nem tesznek eleget a felszólításnak.

Canberrában a hét végén több ezer ember gyűlt össze. A demonstrációk miatt le kellett mondani egy népszerű jótékonysági könyvvásárt, utakat torlaszoltak el, és leállt a forgalom. Helyszíni beszámolók szerint egy csaknem 100 emberből álló csoport a parlament épülete elé vonult.

Egyelőre senkit nem tartóztattak le, jóllehet szombaton három tiltakozót őrizetbe vettek.

Mindeközben Új-Zélandról is tüntetéseket jelentettek, a megmozdulások immár hatodik egymást követő napja folynak. Szombaton több százan gyűltek össze a wellingtoni parlament közelében, a kanadai kamionosok példáján felbuzdulva a tüntetők teherautóikkal, furgonjaikkal és motorkerékpárjaikkal elfoglaltak és elzártak több utcát.

Sajtóforrások mindazonáltal rámutatnak arra, hogy a két országban a demonstrációkon résztvevők száma viszonylag alacsony, az oltási kampányt a többség támogatja, és magas az átoltottság is.

Az elmúlt 24 órában Ausztráliából 22 750, Új-Zélandról pedig 810 új fertőzést jelentettek, az utóbbi esetében a szám csaknem duplája az előző nap igazoltakénak.

(Kiemelt kép: tüntetők ezrei vonulnak a canberrai parlament épülete felé 2022. február 12-én, hogy tiltakozzanak a Covid-19 oltási kötelezettség ellen. Fotó: AFP)

Tegnap 20:07

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.

2023. március 27., 12:59

Ismeretlen fegyveresek rátámadtak egy tévészékházra az albán fővárosban, Tiranában hétfőre virradóra, és megöltek egy biztonsági őrt – számolt be az albán média rendőrségi információkra hivatkozva.